En mild, sötsyrlig kräm av sötpotatis kryddad med dragon blir en riktig höjdare till de saftiga köttbitarna och de lite skrynkliga, saltbakade potatisarna. En festlig rätt som får en stor guldstjärna!
Välj en mindre köttbit som ger mer smak, gärna naturbeteskött eller ekologiskt.
Instruktioner
- Saltbakad potatis:
Sätt ugnen på 225 grader. Skrubba potatisen och picka dem med en potatissticka. Täck bottnen på en ugnssäker form med bakplåtspapper och grovt salt. Lägg i potatisarna. Ugnsbaka mitt i ugnen i ca 40 minuter. Känn med en sticka att potatisen är mjuk. Blanda med olja och gräslök.
- Sötpotatiskräm:
Skala och skär sötpotatisen i bitar. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet men spara lite att späda med. Bryn smöret lätt i en stekpanna. Mixa sötpotatisen till en slät kräm, tillsätt eventuellt någon matsked av kokvattnet. Häll i smör, vinäger, äggula och salt. Mixa till en puré. Vänd ner dragonen.
- Kött:
Forma köttbitarna till en jämn, rund form och bind upp med steksnöre. Krydda runt om med salt och peppar. Lägg några kvistar rosmarin och vitlök delad på hälften i en stekpanna. Bryn oxfilébitarna på hög värme runt om i olja. Sänk värmen och stek tills innertemperaturen är 55-60 grader.
- Bönor:
Ansa och koka bönorna ca 4 minuter i lättsaltat vatten. Låt rinna av. Stek dem i smör och strö över mandeln.
- Ta bort steksnöret från köttet och servera med sötpotatiskräm, bönor och saltbakad potatis.
Publicerat den
15 november 2015
Liknande recept
Skriv kommentar