Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ugnsbakad älgfilé med pepparrostade morötter samt svampsmör och enbärssky, till serveras en rostad vitlök och potatis puré

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Ingredienser

Instruktioner

  1. Ugnsbakad älgfilé Putsa filén. Gnid in köttet i salt och peppar. Bryn det i lite smör tills den fått en gyllenbrun färg. Stek sedan filén på galler i ugn på 80° till dess innertemperatur är 54°. Tag då ut den och låt den vila ca 10 minuter i folie. Vid servering, tranchera oxfilén.
  2. Pepparrostade morötter Smält smöret. Skala morötterna och skär dem i lika stora längder, ca sex cm. Dela dem på längden och lägg dem i den ugnsfasta formen tillsammans med det smälta smöret, vitlöksklyftan och timjan. Salta och peppra på morötterna innan du placerar dem i ugnen på 170 tills de är mjuka, ca 15 minuter. Vid servering, värm dem i ugnen, avlägsna timjankvisten.
  3. Svampsmör Bryn svampen i olja i en panna tills den är gyllenbrun. Låt den kallna. Vispa smöret vitt och pösigt i en assistent och smaka av det med salt och peppar. Tillsätt den brynta svampen. Spritsa ut smöret på smörpapper och forma det till rullar med ca 1,5 cm i diameter. Lägg det i kylen och låt det svalna. Innan servering, skär smöret i ca 5 cm långa stavar. Enbärssky Finhacka schalottenlök och vitlök. Koka upp löken tillsammans med vinet och enbären. Låt allt reducera tills endast 1/3 återstår. Häll i oxsvansfonden och låt skyn reducera tills ca 5 dl återstår. Tillsätt då citronskalet och saften. Låt skyn stå ca 15 minuter och dra. Smaka sedan av den med salt, peppar och socker. Sila bort löken, enbären och citronskalet genom en finmaskad sil. Vid servering, värm såsen.
  4. Rostad vitlök och potatispuré Koka potatisen mjuk. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av vid spisen. Häll i mjölk och smör och rör till en slät massa. Smaka sist av med salt och peppar och tillsätt den skurna gräslöken.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.