Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ugnsbakad citruslax med fänkål-och potatispuré

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Låt inte antalet ingredienser avskräcka- detta recept går på en liten halvtimma. En nyttig rätt med omega-3 och inte så mycket kolhydrater för de som tänker på det. 529 kalorier per portion 32 g fett 33 g protein 24 g kolhydrater

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Skala potatisen, skölj fänkålen, spara fänkålsdillen till garnering. Skär potatis och fänkål i mindre bitar och koka dem i vatten och grönsaksbuljong 15 minuter eller tills de är helt mjuka. Skrubba citron och apelsin i ljummet vatten, riv skalen och pressa juicen. Blanda skal och juice med 2 msk olja, smula i fiskbuljongtärningen.
  2. Salta och peppra laxfiléerna, lägg dem med skinnsidan nedåt i en ugnssäker form. Slå på citron- och apelsinoljan, strössla över pinjekärnor. Baka laxen mitt i ugnen 15 minuter eller tills fisken är genomstekt.
  3. Häll av fänkål och potatis i ett durkslag, spara lite kokvatten. Mixa till en grov puré med en stavmixer eller i matberedare, späd vid behov med kokvattnet. Tillsätt yoghurten och rör till en fluffig konsistens, ringla över 1 tsk olja.
  4. Servera laxen med fänkåls- och potatispurén, garnera med fänkålsdillen.

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • svengelsk 7 mars 2010

    Jättegott. Trodde först att citrussmaken skulle bli för stark när jag smakade på såsen. Ihop med lax och puré mildrades smaken och jag fick mycket beröm.

  • evaullabritt 28 augusti 2013

    Tack för tipset om fänkål i moset. Jag äter LCHF-kost och fick idén att göra fänkålsmos utan potatis. Fänkål innehåller bara 1,8 % kolhydrater. Toppen för oss LCHF:are. Moset innehöll fänkål, lite grönt från en purjolök, buljong utan socker och jäst, lite citronsaft och turkisk yoghurt samt en rejäl smörklick försåss. Jättegott till laxen.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.