- Serverar: 3-4 portioner
- Tid: 1 timme
Skriv ut
Simpelt men blir grymt gott och rätt lätt. Variation? Jajamensan - det är bara att stoppa filén med lite vad som helst, så länge det passar... (feta & tomat, vitlök & örter, schalotten & getost etc etc)
Instruktioner
- Sätt ugnen på 220 grader (har du mer tid att tillgå, sätt den på 200 istället).
Putsa fläskfilén och gör ett snitt längs med hela filén, inte helt igenom men så att du kan öppna upp fläskfilén som en "rulle". Gör sedan två extra, små snitt inuti rullen.
I dessa extrasnitt och emellan dem, lägg först den hackade tomaten och efter det den fint strimlade purjolöken. Bind ihop.
Stek filén runt om i rejält med smör och lägg i en ugnsfast form tillsammans med det smälta smöret från stekpannan och lite vatten (det skall helst inte torka ut i formen under koktiden). Stoppa in i mitten av ugnen och behåll den där tills innertemperaturen på den tjockaste delen är 72 grader (för dem som vill leva _lite_ äventyrligt, men få det saftigare och ännu godare, ta ut den redan vid 65...). Det kan ta typ en halvtimme - 45 minuter beroende på storlek och tjocklek.
- Under tiden, blanda "sås"-ingredienserna i en skål. Runda av den med olivolja och smaka av med salt och peppar.
- Glöm inte att koka (eller steka) potatis till också!
Publicerat den
25 mars 2008
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Testade en annan fyllning idag som var en fullträff: 80g färsk babyspenat 1 garlic stick 100g fetaost finhacka spenaten och garlic stick (ta en vitlöksklyfta om du inte har tillgång till sådan grönsak). Smula ner fetan, ha i en del olivolja, några varv på kvarnen och lite salt. Rör ihop till en kletig massa som du kan fylla filén med.