Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ugnsbakad hälleflundra med korianderpotatispuré och anchosås

 
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 1 timme
Skriv ut

Detta är ett recept som skapades tillsammans med brudgummen för en mottagning som hölls i anslutning till hans borgliga bröllop här i Cuernavaca, Mexiko. (Det kyrkliga går av stapeln i Panama i september, bruden är därifrån). Brudgummen ville ha hälleflundra och jag skapade lite mexikansk omgivning med duquesse-potatismos med färsk koriander (egentligen en asiatisk kryddväxt men numera mycket förknippad med Mexiko). Såsen gjorde jag på ancho-chili (en torr chili - torkad poblano - som jag tror det går att få tag på i Sverige, har sett den i flera recept på svenska sajter) som har är mycket aromatisk smak, vacker rödbrun färg och är inte så stark (picante). Vitsen var också att skapa färgerna i mexikanska/italienska flaggan på tallriken (brudens far är italiensk kock). Saknas bara att berätta att rätten blev mycket uppskattad! ¡Buen provecho! (Smaklig måltid!) om ni vågar prova.

Ingredienser

Instruktioner

Börja med såsen, den kan värmas efteråt. Bryt av stjälkarna från ancho-chillin och skaka ut det mesta av fröna men inte allt. Koka upp vattnet och lägg ner chillin, ta av från plattan och låt stå 30 minuter. Mixa chillin med honungen, ingefäran, tomatpurén och så mycket av blötläggningsvattnet så att det bildar en halvtjock sås. Ställ åt sidan så länge (spara blötläggningsvattnet för att späda senare om nödvändigt) Skala och koka potatisen (överkoka den lite grann) Pressa potatisen i en potatispress ner i kastrullen. Lägg i smöret och låt det smälta av värmen från potatisen. Tillsätt äggula och rör om. Mixa koriandern med grädden och tillsätt så att det blir ett mos med perfekt konsistens, om det blir för fast tillsätt lite mer grädde. Smaka av med salt. Pensla fisken med lite olivolja och salta. Lägg gärna fisken med fina sidan ner i en het grillpanna för att skapa ett snyggt mönster. Lägg fisken i en ugnsfast form med lite olivolja i botten och ugnstek den färdig i 150°C. Servera efter egen smak: Bädd av mos med fisken ovanpå, delvis täckt av sås + escarola eller allt separarat i rad - mos i snygg hög, fisk med escarola ovanpå, sås, eller vad du kan komma på själv. Den här rätten klarar ett svalt rödvin, t.ex. Côte du Rhône eller Barbera d´Alba, eller om du föredrar en frisk Alsace, t.ex. Riesling

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.