Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ugnsbakad smålök med rosmarintomater

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Den här enkla rätten är otroligt mångsidig. Den kan serveras ljummen eller kall, som förrätt med ett glas vitt vin, eller endast tillsammans med ett gott bröd eller som tillbehör till grillat kött eller lammstek. Den är också perfekt på en kall buffé.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skala löken och smörj en plåt med olja. Sätt ugnen på 175°C. Häll 3 msk olivolja i en skål, lägg i löken och vänd runt tills alla lökar är täckta av olja. Lägg löken på plåten och baka ca 30 min i ugnen.
  2. Skölj tomaterna, dela dem i klyftor och ta bort stjälkfästena. Ta av bladen från rosmarinkvistarna och hacka dem fint. Blanda tomater och rosmarin med resten av olivoljan.
  3. Ta ut plåten från ugnen ocvh vänd alla lökarna. Lägg ut tomaterna på plåten. Salta och peppra kraftigt, droppa över sherry och strö över farinsockret. Baka ytterligare 15 min.
  4. Sänk ugnsvärmen till 150°C och baka grönsakerna ytterligare 30 min. Ta ut plåten ur ugnen och lägg upp grönsakerna på ett fat. Servera rätten ljummen eller kall, t.ex. som förrätt med italienskt vitt bröd och ett torrt, vitt vin. Löken är också god som tillbehör till stekt eller grillat kött.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.