Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ugnsgrillad flintastek med LCHF-tillbehör

(3 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 45 minuter
Skriv ut

Flintastek är en klassiker i grilltider och vad vore en flintastek utan massor av smakliga tillbehör? Här i LCHF-utförande!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Majonnäsröra: Blanda majonnäs, riven ost och en pressad vitlöksklyfta. Krydda med svartpeppar. Ställ i kylskåp.
  2. Broccolipuré: Dela och koka broccolin i lättsaltat vatten i ca 15-20 minuter. När den är mjuk, puréa den med stavmixer eller i en matberedare. Blanda ner två äggulor och 1 dl vispgrädde. Smaka av med salt, Tabasco och svartpeppar. Ställ in i kylskåpet i väntan på servering, men låt den svalna till rumstemperatur innan du ställer in den!
  3. Sparris- & champinjonsås: Klipp av sparrisknopparna och spara dem. Dela sparrisen i centimeterstora bitar och koka sparrisen i lättsaltat vatten i 10-15 minuter, så att den mjuknar men fortfarande har stuns. Dela champinjonhattarna i fyra delar och stek på medelvärme i matolja, med ett stänk soja.
  4. Ta ur två äggulor och spara vitorna. Vispa vitorna hårt, tills de skummar vitt; blanda sedan ned champinjonerna, sparrisen och de två äggulorna. Tillsätt vispgrädden och ca 1 msk Tabasco. Sätt blandningen på spisen i en kastrull och låt sjuda upp. När det precis börjat bubbla, ta av kastrullen och lägg i sparrisknopparna. Smaka av med salt och peppar och en pressad vitlöksklyfta.
  5. Ugnsgrillad flintastek: Sätt ugnen på grillfunktion. Sätt en djup plåt i mitten av ugnen, för att fånga upp vätska från flintasteken. Lägg steken på ett grillgaller och sätt in det så högt upp i ugnen det går. Låt grilla ca 10 minuter (håll koll!) och vänd sedan flintasteken. Grilla i ytterligare 10 minuter och ta sedan ut den och kontrollera att den fått önskad färg. Om den behöver vara inne en stund till, ställ över ugnen på normalfunktion och sätt in steken på gallret i mitten av ugnen – kontrollera en gång i minuten att den fått önskad tillagning!
  6. Jag var lat den här gången och använde en förmarinerad flintastek! För exempel på en mycket god marinad, som passar till i princip allt kött, titta på Dagens Lunch: Flygande Jakob på Marcus vis.
  7. Skiva och stek zucchinin (ungefär som falukorv!), klipp över färsk gräslök och servera med flintastek och övriga tillbehör! Smaklig grillmåltid!
  8. Tips: Körsbärstomater passar utmärkt som extra tillbehör, för att liva upp med lite färg och bryter bra smakmässigt.
  9. Drick vatten till, så förstör du inte smakerna!
  10. Broccolipurén smakar bäst om den serveras kall!
  11. Kom ihåg att smaka av!

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • marcu5 22 maj 2011

    Min matblogg, med bl.a. recept på marinaden som nämns ovan: http://matbiten.wordpress.com/

  • hallonyoggi 24 maj 2012

    Hur många grader på grillfunktionen för flintasteken?

  • marcu5 24 maj 2012

    När du kör med grillfunktionen i ugnen så ska ugnen alltid köra på maximal temperatur, oavsett vad du ställer in temperaturreglaget på, men kör på så mycket det går; temperaturen över glöd kan ju vara 400-500 grader när du kolgrillar :)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.