Ugnsrostad klyftpotatis med rotfrukter

Potatis blir supergod när man steker (rostar) den i ugnen. Jag blanda den gärna med klyftad rödlök eller gul lök, lite grovt skurna morötter, tärnad rotseller, purjolök i stora bitar och hel vitlök.

Vill du testa att göra en bredare sökning klicka här: klyftpotatis
Betyg (4 röster)
Antal personer
4-6

Ingredienser

12 - 16 potatisar av fast sort
2 morötter
2 rödlökar
1 bit purjolök
1 bit rotselleri
1 hel vitlök i klyftor
1 bit squash
4 msk olivolja eller rapsolja
Salt
Vitpeppar

Gör så här

Sätt ugnen på 225 º.
Tvätta potatis, morötter, lök, vitlök, squach, purjolök, rotselleri eller andra goda rotfrukter och lökar och skär dem i stora klyftor eller bitar.
Skölj potatisen i vatten ( för att få bort stärkelsen som gör att potatisen fastnar i långpannan).
Torka potatisen med lite papper och lägg dem i en långpanna eller stor stekpanna tillsammans med övriga rotfrukter och blanda det med olivolja, salt och vitpeppar.
Baka potatisen och rotfrukterna i ugnen tills de fått färg och är mjuka inuti cirka 40 minuter. Börjar potatisen bli för bränd mot slutet så sänk värmen till 150 º och täck med ugnsfolie så att potatisen blir mjuk utan att bli för bränd.
Skär i en bit potatis och rotfrukt innan du serverar för att se så att det är väl genomstekt.

Serveras med fördel till grillat eller stekt kött.
Bjud en god grönsallad till.

Dryck:
Vin, öl eller vatten.

Smaklig spis!
Visningar:
9143
Sparat:
80

LIKNANDE RECEPT

Fläskfilé du in
över 2 månader
Gryta med fläsk
av UllaC
över 2 månader
Köttfärslimpa m
av LEDIVO
över 2 månader
Köttfärsbiffar
över 2 månader
Kycklinggratäng
över 2 månader