Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Ullas surdegsbröd med fikon och hasselnötter

 
  • Serverar: 2 portioner
Skriv ut

Fått receptet av en arbetskamrat. Lite omständigt att göra men brödet är värt besväret.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Tillagning dag 1 (kväll): Rör ihop rågsurdegsgrund rågmjöl och vatten i en bunke, plasta in och låt stå i rummet.
  2. Tillagningsdag 2 (morgonen): Koka upp vatten och lägg i fikonen. Låt ligga i några minuter. Skölj i kallt vatten och dela fikonen i bitar. Blanda alla ingredienserna utom fikonen och nötterna i degblandaren. Arbeta degen på låg hastighet i ca 10 minuter. Tillsätt fikonen och nötterna och arbeta degen 3 minuter till. Täck bunken med plastfilm låt degen jäsa 4-8 timmar.
  3. Tillagningsdag 2 (kväll): Häll ut degen och dela den i 2 delar. Degen är rätt kladdig. Lägg ett bakplåtspapper på en bricka och strö över mjöl, lägg dit degen och strö mjöl över. Låt jäsa i 1 timme.
  4. Sätt ugnen på 275 grader. Sätt två plåtar i ugnen, en längst ner och en i mitten.
  5. Forma två bröd, snitta bröden i ett fint mönster. Sätt in bröden på den översta plåten. Lägg några isbitar på den nedersta plåten. Sänk värmen till 230 grader efter 10 minuter. Efter ytterligare några minuter, öppna luckan och släpp ut lite ånga.
  6. Efter ca 30 minuter stick in en stektermometer i brödet, innertemperaturen ska vara 98 grader.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.