Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Underbar chokladmoussetårta

(14 kommentarer)  
  • Serverar: 10 portioner
Skriv ut

En ljuvlig chokladtårta med tre lager mousse av mörk, ljus och vit choklad på en botten av mandelmassa. Tårtan tar lite tid att göra, men den är väl värd att vänta på!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Riv mandelmassan i en skål och rör i äggen ett i taget. Sikta i kakaon och blanda till en smet.
  2. Kläm fast ett bakpapper i botten på en form med löstagbar kant. Smörj kanterna, bred ut smeten i formen och grädda i 200 grader i 15 minuter. Låt kallna.
  3. Ta bort formens kant och fäst en remsa med overheadfilm runt kakan. Det går bra med bakplåtspapper också.
  4. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5 minuter. Smält den vita chokladen i ett vattenbad och låt svalna något. Vispa 2 dl av grädden. Rör ner 1 äggula och vattnet i chokladen.
  5. Ta upp och smält två av gelatinbladen på svag värme och rör ner i chokladen. Vänd ner i den vispade grädden. Bred moussen på chokladbottnen och låt stå kallt i 1 timme.
  6. Gör den ljusa och den mörka moussen på samma sätt, fast utan vatten. Låt stelna 1 timme mellan varje. Låt hela tårtan stå kallt i 3 timmar. Garnera med hallon och hyvlad choklad.

Liknande recept

Kommentarer (14)

  • lisled 2 februari 2009

    En god tårta. Jättebra botten. Jag hade lite att få moussen slät, den skar sig något när choklad/ägg/gelantin-smeten blandades med grädden. Men det var inget fel på smaken. Jag pudrade med kakao över hela tårtan och så dekorerade jag med chokladgaller som jag gjort.

  • lisled 2 februari 2009

    Jag menadade att jag hade svårt att få moussen slät. Den blev lite grynig och det var trist.

  • birmingham 9 april 2009

    Hejsan! Tack för att du har laddat upp receptet. Har letat som en galning efter detta och hittade det här och blev medlem endast för att få tag på receptet. Nu skall jag baka :D

  • Missan91 3 juli 2009

    Hejsan! Jag gillar inte riktigt mandelmassa. Undrar om man kan lämna bort den eller göra nåt annar i ställe? Kanske ett kexbotten som i en cheesecake?

  • PeterHolmsten 14 februari 2010

    Att ni råkade få "grynig" mousse som även utrycktes att den skar sig, är troligtvis att grädden var FÖR hårt vispad, men det är även en risk att de olika massorna som vändes ner i varann hade för stor temperaturskillnad, de borde vara så nära varann som möjligt och det är chokladen som styr när de har en slät konsistens men inte är för varm.

  • Darkanna 17 februari 2010

    TACK, att jag tydligen är enda människan i Sverige som inte visste att det är skillnad på BLOCKCHOKALD och vanlig choklad. använd ej blockchoklad till detta recept! Det gick åt fanders, fick springa med jämna mellanrum till konsum och köpa mer blockchoklad, och det blev fortf en jävla gröt av det. Förlåt om jag låter arg men fick 2 timmar på mig sen efter gråt att fixa en sista minuten tårta....:(

  • Pralinprinsessan 26 februari 2010

    Istället för mandelmassabotten kan man göra en botten av brownie - fingerar utmärkt!

  • Lillablommangirl81 21 mars 2010

    Har testat göra denna underbart goda tårta ett par gånger nu och den vita moussen blir perfekt. Det är värre med den mörka och ljusa. Det hjälpte inte att låta chokladen svalna så den fick samma temp som ägget. Så fort äggulan hälls i så blir det alldeles för tjockt och ännu värre blir det när gelatinet blandas ner. och slutar alltid med att moussen blir klumpig. Undrar vad som händer om man blandar i 2 msk vatten i mörka och ljusa moussen också? Jag får en känsla av att det är vattnet i den vita moussen som gör att den inte blir lika hård och klumpar sig. Men samtidigt så finns det väl en anledning till att det enligt receptet bara ska vara vatten i den vita.

  • rosagoblinen 8 april 2010

    någon som har ett recept på en nöt och mandelfri botten till denna tårta??

  • Jennylikescandy 27 september 2010

    Hej Hej ^^ Tänkte fråga om man kan låta den stå i frysen (kylskåp?) ett par dagar eller måste man äta den direkt när man gjort den? Hur hög behöver formen vara? och måste man ha gelatinblad i mörkare chokladmoussen? Verkar jättegott och kommer verkligen att baka den :)

  • milla24 4 februari 2011

    Tog med tårtan till jobbet och bjöd på. Många som ville ha receptet .Den var kanongod. Jag använde Marabo`s Mjölkchoklad och Mörk choklad och i dom tog jag också i 2 msk vatten det funkade bra. Jag följde receptet och hade tårtan i kylen 1 tim. efter varje moment sedan tog jag plastfolie och aliminiunpapper och frös in.Så den här tårtan kan göras i förväg . Tack för ett jättebra recept.

  • SanjaK 19 september 2011

    Testa göra den till min födelsedag och alla tyckte att den var jätte god! Väldigt mjuk, lätt, saftig och lätt att göra! Tack för en god tårta!! =)

  • zephie 19 mars 2012

    Väldigt god tårta! Moussen var inte så söt vilken gav den en ganska vuxen smak. Den älskades av alla som fick chansen att prova den. Dock klumpar sig chokladen (ljummen) när man blandar den med äggulan (direkt ur kylen), men det är bara att fortsätta röra så blandar det sig (jag rörde i en bunke med en ballongvisp). Jag hade i 1 msk ljummet vatten i den ljusa och den mörka moussen också och dom blev stadiga och fina allihopa. Skulle kunna tänka mig att vattnet går att byta ut mot exempelvis likör eller nån annan smaksättare om man vill piffa till tårtan lite mera. Gjorde en annan botten dock då jag är nötallergiker.

  • Lisaviklund 9 september 2012

    Asså är den svår att göra, funkar den bra till barn? Tacksam för svar :)

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.