Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Underbara semlor

 
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Semlor som blir härligt saftiga och en mandelmassa som är enkelt att fixa men ändå smakar extra lyxig. De går alldeles utmärkt att frysa in när de är fyllda med mandelmassan.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Smält smöret och tillsätt sedan mjölken. Värm upp det till 37 grader och häll blandningen i en bunke eller assistent tillsammans med den smulade jästen.
  2. Blanda det mesta av mjölet (14-15 dl), socker och kardemumman med degvätskan.Arbeta degen kraftigt i cirka 10 minuter. Låt jäsa under bakduk 30–40 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i 20 eller 40 bitar och rulla till släta bullar. Lägg på bakplåtspappersklädd plåt.
  4. Låt jäsa under bakduk 30-40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Vispa samman äggulorna med lite mjölk och pensla bullarna försiktigt med blandningen. Grädda i ugnen 7–10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.
  6. Fyllning: Sätt ugnen på 175 grader. Rosta den skållade mandeln lätt 10–15 minuter i ugnen. Den skall bara få lite färg. Låt svalna och hacka den ganska grovt.
  7. Skär toppen av bullarna och gröp ur lite inkråm ur varje. Mosa inkråmet med elvisp eller i matberedare tillsammans med mjölken. Jag brukar ta hälften grädde och hälften mjölk för att få det lite krämigare. Det är en smaksak.
  8. Riv ner mandelmassan och arbeta till en slät smidig massa. Vänd till sist ner mandeln.
  9. Lägg samman semlorna: spritsa i fyllningen och spritsa grädden på så den täcker snittet och mandelfyllningen. Toppa med hatten och pudra florsocker över.
  10. De går som sagt alldeles utmärkt att frysa in när de är fyllda med mandelmassan för att vid fikastund kunna tinas upp och spritsa med grädde. De blir som nybakta igen om man tina upp dem i mikrovågsugnen insvepta i en kökshandduk på ca 640W.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.