Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Upp-och-ned-rätt med kött

 
  • Serverar: 4-6 portioner
Skriv ut

Den här rätten innehåller olja eftersom grönsakerna steks i det. Pröva, den är väldigt god!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Koka upp riset med vatten, salt, tomatpuré och buljong. Sänk sedan till svag värme, för det finns en risk att riset bränner sig när det innehåller tomatpuré. Rör om då och då med en gaffel.
  2. Skölj alla grönsaker. Skala potatis och zucchini. Skiva aubergine, zucchini, potatis, paprika, tomat och lök i 2 - 3 mm tjocka skivor. Hetta upp oljan.
  3. Börja med att salta auberginen under tiden du steker de andra grönsakerna. Alla grönsaker skall stekas enskilt för att de skall bli ordentligt stekta. Börja med potatis, sedan zucchini, lök och paprika. Pressa ur vattnet ur auberginen och tryck ner skivorna med ett hushållspapper så att det inte skvätter olja när du steker. Stek auberginen tills den får en lite brunaktig färg. När du har alla grönsaker färdiga tar du och trycker ner dem med hushållspapper för att suga upp så mycket av oljan som möjligt.
  4. Ta fram en ganska stor kastrull. Börja med att lägga lite av alla grönsakerna i kastrullens botten. Ta först tomat, sedan paprika, lök, aubergine, zucchini och potatis. Lägg inte för mycket i varje varv eftersom det ska räcka till flera våningar. Denna rätts arabiska namn betyder just "våningkaka".
  5. När du har lagt grönsaker i botten lägger du ris på grönsakerna. Lägg så att botten täcks med riset. Lägg grönsaker ovan på riset och sedan grönsaker och så fortsätter du tills grönsakerna tar slut.
  6. Ställ sedan kastrullen på plattan på läge 3 eller 4 så att tomaterna som finns i botten steks lite.
  7. Tvätta en ugnsplåt och torka med ett hushållspapper. Sätt plåten på kastrullen och håll i kastrullens handtag och plåten ordentligt, för nu ska du vända upp och ned på kastrullen. När du sakta lyfter upp den får du en fin kaka som är gjord av ris och grönsaker i olika lager.
  8. Serveras med någon god sallad till t ex grillad kyckling.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.