Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Världens enklaste marshmallows

(4 kommentarer)  
  • Serverar: 70 portioner
  • Tid: 2 timmar 15 minuter
Skriv ut

Det här är verkligen världens enklaste - och godaste - marshmallows! Varför köpa dem när du kan göra dem själv? Och smaksätta på egen hand?

Ingredienser

Instruktioner

  1. Vispa ihop 1,25 dl kallt vatten (alltså hälften av det ovan nämnda vattnet) med gelatinpulver i en stor skål. Låt stå. Klä en större teflonform (ej långpanna, det blir för tunt) med aluminiumfolie, pensla med rapsolja. Häll i 1,25 dl kallt vatten i en tjockbottnad kastrull, tillsätt socker och sirap, blanda tills allt socker är upplöst och låt koka upp. Koka några minuter, till dess att du kan forma en liten kula av smeten i kallt vatten. Jag brukar halvfylla ett glas med kallt vatten och droppa ner lite av smeten. Om jag sedan kan forma den stelnade massan till en kula (obs, den behöver inte vara stenhård) så är smeten klar. Häll nu över den heta massan i gelatinblandningen under det att du vispar med elvisp. Tänk på att inte hälla i allt på en gång, det är hett. Vispa nu på högsta till dess att smeten blir ordentligt tjock och vit. Obs! Detta kan ta ca 5-15 minuter, beroende på hur "bra" kulprovet var. Smeten kan ha en tendens att "klättra" upp på visparna. Om smeten tjocknar innan det ljusnat så kan du hälla i någon matsked vatten, det gör inget. När smeten är klar (det ska nästan inte gå att vispa den) så häller du i 2 msk vaniljsocker samt eventuell färg eller annan smaksättning. Pepparmyntsolja eller citronessens är jättegott! Om du vill färga smeten eller göra färgvirvlar, så tänk på att färgen är stark och smeten trög; det är lätt att det blir "gömmor" av färg, och det är inte gott. Häll nu smeten i den klädda formen med en oljad spade/sked (det går lättare då) och bred ut. Låt stå någon timme eller mer. Den stelnar faktiskt ganska fort, och du bör kunna skära upp den inom 2-3 timmar. Den behöver inte stå kallt. Lägg upp den upp och ner på ett bakplåtspapper och ha följande i beredskap: En oljad pensel, en sax, en blandning av potatismjöl och florsocker samt en behållare där du häller puderblandningen (ovanstående ingredienser)
  2. Klipp remsor med en oljad sax och sedan de portionsbitar du vill ha. Lägg dem i en behållare/bunke där du har blandat florsocker och potatismjöl och vänd runt med en stekspade eller något i den stilen. Låt alla kladdiga sidor bli täckta med pudret. Gör så tills du har klippt allt. Förvara marshmallowsen i en lufttät behållare, den håller sig i flera veckor! Experimentera gärna med smaker såsom kokos, kakao, O'boy, kolaessens mm. Du väljer vilken smak eller färg du vill ha! Jättegott att klippa i småbitar och ha i varm choklad och perfekt att ge bort i present. Lycka till!

Liknande recept

Kommentarer (4)

  • WeXaztor 10 april 2010

    vad funkar som smaksättning?

  • WeXaztor 10 april 2010

    ignorera min tidigare kommentar :)

  • klantig 2 oktober 2010

    Jag såg på TV att man kan riva rödbetor och koka upp i vatten för att få rosa färg. Funderar på att testa, Får de rödbetssmak med då eller? Jag får testa....

  • klantig 7 oktober 2010

    testade med att ersätta ca 1 dl av sirapen mot granatäppelsirap smeten blev lite smått syrlig men god. får se om de hinner bli klara slickar skål och vispar nu.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.