Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Finsk sima

(10 kommentarer)  
Finsk sima Finsk sima Finsk sima
  • Serverar: 8 portioner
  • Tid: 2 veckor
Skriv ut

I Finland gör man sima och munkar till första maj. Detta är en porlande dryck till varma sommardagar och förr i tiden vi hade den som dryck när man arbetade ute på åkern (männen drack mest hemmagjord svagdricka, men också sima). Sima innehåller ingen alkohol och är helt annat än mjöd, som man gjorde i Norden på vikingatiden. Översättningen att sima är mjöd på svenska är missvisande. Detta är ett en dryck också för barn. Jag har tagit detta recept från min sida på Tasteline. Beskrivningen är dels min egen och dels en del från Internet.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Tvätta citroner och apelsiner i hett vatten med rotborste. Skala citrusfrukterna med potatisskalare och häll skalet i en ren 10 l hink eller kastrull (inget av det vita får komma med och ej kärnor heller). Tillsätt citron- och apelsinsaften och sockret. Det går också bra att bara skiva citrusfrukterna, utan det vita, eller både skiva och pressa en del av frukten.
  2. Koka 4 liter vatten och häll i hinken. Rör så att sockret smälter. Tillsätt resten 4 l kallvatten, låt vätskan svalna till 37°-38° (allt ska vara fingervarmt). Blanda ut jästen i en del av fingervarmt vatten och häll i hinken.Låt drickan jäsa ett dygn under lock eller handduk.
  3. Nästa dag: Häll över siman försiktigt i en annan hink så att så mycket som möjligt av jästen reduceras redan i detta skede, den har nu sjunkit till botten. Akta så att ingen jäst kommer med. Kasta bort grumlig bottensats. Sila sedan försiktigt drickan från skal och fruktkött, häll den på riktigt rena flaskor som i botten av varje flaska har 1 tsk socker och några russin (3-5).Låt flaskorna stå i början i rumstemperatur ca 1 dygn. Stäng med kork och låt siman stå i svalt i kylskåp eller i källare 2-3 dygn innan det är färdigt att dricka. Håller i ca. 2 veckor men även betydligt längre tid. Man känner i smaken om den har ändrats. Korkarna kan vara i början vara lite löst stängda för att hindra flaskorna att explodera. Jästen arbetar fortfarande för att göra siman klar från jästrester. Siman är klar när russinen stannar kvar på ytan och inte längre åker upp och ner. Det har bildats härliga luftbubblor och siman är härligt frisk och läskande. Skaka inte flaskan. Serveras kall med hammagjorda munkar.

Liknande recept

Kommentarer (10)

  • margitkallgren 18 april 2009

    Hej igen Pirkko, tack för svar! Det låter så gott med sima skall prova det senare. Men munkarna då, hur gör du dem? Jag har smakat memma en gång, det var gott, men tyvärr är jag allergisk mo råg, så det törs jag inte äta, Alla andra mjölsorter går bra. Margit

  • Pirkko 18 april 2009

    Jag gör munkar av helt vanlig bulldeg. Ibland med äppelmos och ibland utan. Friterar dem i kokosfett eller frityrolja i180°. Rullar dem i strösocker efteråt. Nu har jag fått som present en rigtig fritös så det är mycket lättare göra munkar, ingen risk för överhettning eller att det ryker os.

  • SimaTietysti 25 april 2009

    Ska testa göra Sima idag, har druckit det när jag var liten och det var jätte gott(!!). Nu är det dags för mig att börja göra Sima sâ att mina barn en dag kan smaka o dricka det! :-)

  • 7201 8 augusti 2010

    Låter smarrigt detta,måste testa!!!! Återkommer när jag testat.....

  • Kristina70 18 juli 2013

    Sima heter annars mjöd på svenska, o där jag kommer ifrån äter vi struvor o inte munkar på första maj. Men det kanske är olika i olika delar av landet.

  • Pirkko 24 april 2014

    Den heter Sima här i Sverige! Finlandssvenskarna kallar den Mjöd men här i Sverige och övriga europa är mjöd en annan dryck (öl) som heter mjöd. Sima innehåller inte alkohol. :)

  • monci 31 maj 2017

    Mjöd heter de på svenska och vi äter struvor till, men också munkar

  • Pirkko 7 juni 2017

    Om ni går på Systembolag.se Då kan ni se att Mjöd har alkohol lika mycket som i vin. Här i Sverige kan man beställa 56 olika sorters mjöd från olika länder. Dock inte från Finland. Finsk Sima innehåller ingen alkohol. Det ska inte kallas Mjöd. Jag har kontaktat Svensk Systembolag och där har jag fått som svar, att inte ge efter för namnet på Sima. Ett exempel: https://www.systembolaget.se/dryck/aperitif-dessert/host-3000602

  • Susanna Söderholm 24 juni 2018

    Den här drycken heter MJÖD! På finska heter den sima, men vi som pratar svenska i Finland säger mjöd. Somliga äter munkar, andra struvor. Men det är en annan historia. Vi dricker mjöd enligt detta recept.

  • Finlandssvensk 23 april 2021

    Ja, på finska heter denna dryck sima och till ingredienserna på den traditionella drycken hör inte apelsin (men det låter gott och jag ska testa i år med apelsin!). Och på svenska heter det mjöd. Så står det också på flaskorna man köper i butiken. Denna dryck en finländsk specialitet och det är förstås förvirrande att den heter mjöd fast det är en annan dryck än den mjöd man dricker i Sverige.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.