I Ungern och Polen är det vanligt att använda blått vallmofrö i matlagning och bakning.
Dags då för Sverige att upptäcka denna smakrika och krispiga tårta.
Kakan och glasyren vinner på att förberedas dagen före servering.
Instruktioner
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Koka upp mjölken tillsammans med vallmofröna. Dra kastrullen från plattan och låt blandningen stå och svalna i ungefär 15 minuter.
Smörj och bröa under tiden en stor rund sockerkaksform som rymmer minst 2 ½ liter.
- Vispa det mjuka smöret luftigt med sockret och tillsätt ett ägg i taget. Vispa till en ganska fluffig smet. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smörsmeten. Rör även ner vallmoblandningen. Tillsätt slutligen gräddfil och citronsaft och blanda till en ganska lös smet.
- Häll smeten i formen och grädde i nedre delen av ugnen.
Gräddningstiden varierar mycket beroende på vilken form man använder. Känn med en sticka att kakan är torr inuti.
Låt svalna lite och stjälp ut kakan ur formen.
- Tvätta citronen till chokladglasyren noggrant i varmt vatten och skala det yttersta gula med en potatisskalare.
Koka upp skalet med vispgrädden i en liten kastrull och låt blandningen stå och dra en stund.
Hacka undertiden chokladen och lägg hacket i en bunke.
Koka upp grädden på nytt, sila av citronskalet och häll den heta grädden över chokladhacket.
Rör tills all choklad har smält och blanda till en jämn tryffel.
- Låt svalna helt och stelna lite, gärna över natten.
Häll tryffeln över kakan och låt den rinna ner på kanterna.
Strö lite vallmofrö över och låt stelna något i kylen.
Publicerat den
31 maj 2009
Liknande recept
Skriv kommentar