Häll grädde och mjölk i en stor kastrull.
Halvera vaniljstången. Dela den halva vaniljstången på längden. Skrapa ur vaniljfröna och rör ut i mjölken. Tillsätt den urgröpta vaniljstången.Värm gräddmjölken och koka upp den och rör då och då (försiktigt så den inte kokar över eller bränns).Ta av från värmen och låt stå och svalna lite medan du vispar ägg och socker.
Vispa ägg och socker fluffigt i en bunke några minuter - helst med en elvisp.
Tillsätt den heta gräddmjölken till äggskummet under kraftig vispning (ev. med elvispen).
Häll tillbaks glassblandningen i kastrullen igen och värm sakta under omrörning till 85 grader - precis under kokpunkten då glassmeten börjar tjockna och första bubblan kommer. Koka ej - för då spricker och grynar sig glassmeten.
Häll upp glassmassan i en bunke. Sila ev. glassmassan genom en sil om den är klumpig. Kyl i vattenbad (häll upp kallt vatten i köksvasken och ställ i bunken).
Ta upp vaniljstången. Hit kan du förbereda glassmeten och gärna låta den stå och få smak över natten i kylen.
Kör glassmeten i en glassmaskin.
Låt också gärna glassen stå framme lite innan servering om du fryst den väl efter du tillverkat den.