Till blomstertidens ära och vännernas nöje - en makalös tårta att briljera med vid sommarens många kalas. Frasig maräng och äkta vaniljkräm är det i tårtan, som är dekorerad med bär och frukter ur sommarens skafferi. Tårtans bottnar och fyllning kan göras i förväg, så att den bara läggs ihop och garneras före serveringen. Den kan också frysas helt färdig och serveras lätt tinad.
Instruktioner
- Rita ut storlek och form för bottnarna på två bakpapper. En 26 cm rundel, ett stort hjärta eller formen av den bricka man vill servera tårtan på. Sätt ugnen på 125°.
- Dela äggen. Häll vitorna i stor, torr och ren skål med hälften av sockret och blanda i en annan skål resten av sockret, mjöl, bakpulver och mandel. Vispa vitorna först långsamt, sedan snabbare till fast skum. Vänd ned mjöl-sockerblandningen och fördela och bred ut marängsmeten på papperen. Grädda båda plåtarna samtidigt, en högt och en lågt i ugnen, ca 1½ timme. Låt plåtarna byta plats vid halvtid. Ta ut och lossa bottnarna direkt.
- Vaniljkräm: Koka upp mjölken med vaniljstången uppskuren på längden. Skrapa ur kornen och blanda ned dem. Lägg gelatinbladen i kallt vatten. Vispa upp gulor och socker i en skål och vispa ned den heta mjölken över dem. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och sjud under ivrig vispning tills det tjocknar.
- Dra krämen från värmen och fortsätt vispa. Krama ur och blanda ned gelatinbladen. Används vanillinsocker tillsätts det nu. Sätt krämen att kallna och rör då och då. Vispa 3 dl grädde och vänd ned i krämen när denna börjat bli fast. Hit kan man förbereda.
- Tunnskiva frukt och vispa grädde till garneringen. Lägg ihop bottnarna med vaniljkrämen emellan. Garnera med frukt i rader och spritsa grädde emellan.
Publicerat den
17 juli 2008
Liknande recept
Skriv kommentar