Lågtemperaturstekt kött blir fantastiskt mört och saftigt.
Den smakrika såsen, balsamicoreduktionen, är lätt att göra och blir säkert allas favorit!
Instruktioner
- Sätt ugnen på 125°.
- Lägg köttet i en ugnssäker form.
Salta och peppra köttet runtom.
Stick in en köttermometer så att spetsen kommer mitt i köttets tjockaste del.
Stek i nedre delen av ugnen tills termometern visar 60° för rött kött, 65° för rosa eller 70° för genomstekt kött, ca 1 ½ timme.
Ta ut köttet. Täck över med folie och låt det vila.
Gör under tiden tomatsalsa och balsamicoreduktion.
- Tomatsalsa:
Tärna tomaterna ganska grovt.
Hacka purjolöken.
Kärna ur och tärna päronet.
Blanda tomat, purjo, päron och citronsaft.
Smaka av med salt och peppar.
- Balsamicoreduktion:
Blanda vinäger, farinsocker och vatten i en liten kastrull.
Låt koka på stark värme några minuter tills det börjar bli lite trögflytande.
Tillsätt lite vatten om det kokat ihop för mycket. Ta bort kastrullen från värmen och låt svalna något.
Vispa ner smöret i klickar.
- Skär köttet i skivor.
- Servera med balsamicoreduktionen, tomatsalsan och t ex klyftpotatis.
Publicerat den
14 maj 2009
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Ja vad ska jag skriva, höll på att svälta ihjäl under tiden den stod i ugnen o doftade. Kunde jagm skulle du få 5,1P, ha ha. Eller mer, högsta betyg alltså, o tack för receptet.