Till laxen som skall komma direkt från röken serverar man kokt potatis och en kall sås. God dryck till detta är ett vitt vin Brookhaven Lighthouse
Instruktioner
- Dela laxfilén på mitten gnid in lite olivolja på fisken. Blanda ihop 1 del socker och 9 delar salt strö över detta på fisken, var sparsam med saltblandningen och lägg även på svart peppar, vitlökspulver och finhackad dill och gräslök.Gnid in kryddorna väl i fisken. Lägg sedan de båda köttsidorna mot varandra och slå in hårt i plastfolie och låt ligga i kylskåp i 20 timmar.
- Tag bort plasten och spola av i kallt vatten och torka filérna med papper. Lägg sedan upp laxfiléerna på rök galler och krydda med citronsalt, svartpeppar, vitlökspulver, dill och gräslök. Rök sedan fisken i röklåda eller skåp. Jag röker sedan laxen i 2/3 delar alspån och 1/3 del enspån.
- Röktiden variera från 2 timmar upp till 4 timmar beroende på hur man vill ha den rökt.
- Röktiden variera naturligtvis också på temperaturen i rökugnen och utomhus det finns litteratur för detta att köpa på nätet.
- Koka potatisen och rör ihop såsen och servera det sedan med lite gott att dricka till.
Publicerat den
21 augusti 2010
Liknande recept
Skriv kommentar