Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Finsk morotslåda

(5 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
  • Tid: 2 timmar
Skriv ut

Oj vad jag blir nostalgisk nu...Den här rätten gör vi bara till jul, så gissa om jag längtar efter den! Självklart skulle man kunna göra den året om, den är ju ett utmärkt vegetariskt alternativ om inte annat, men jag håller väl hårt på våra traditioner. På finska säger man såklart porkkanalaatikko.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Koka risgrynen på svag värme med vatten och salt under lock i ca 10 minuter. Dra på värmen nu och häll i mjölken och låt koka upp under omrörning, dra sedan ner värmen igen, lägg på locket och koka till grötkonsistens, ca 35-40 minuter. Jag är lite otålig av mig, så jag brukar micra all mjölk så att den i stort sett kokar upp i mikron, och sedan slår jag den över grynen, så slipper man stå och passa tills det äntligen kokar, och då brukar det ju koka över allt som oftast....
  2. Skala morötterna, skär dom i mindre bitar och koka dom mjuka, mal eller mosa dom, vilket ni tycker är enklast, det behöver inte vara puré tycker jag, jag gillar när man fortfarande kan se att det är morötter. Men ganska fint mosat ska det vara.
  3. Blanda den lätt avsvalnade gröten med morötter, ägg, salt och kryddor. Häll smeten i en smort ugnssäker form, strö över ströbröd och slå på smält smör.
  4. Grädda i 200 grader i ca 1 timme, täck med aluminiumfolie om ytan mörknar i förtid. Bjud till julmaten, eller koka en god fläskkorv till, eller bara ät som den är.

Liknande recept

Kommentarer (5)

  • marretessan 19 augusti 2008

    detta är suveränt gott :)

  • TessaA 14 november 2008

    Ska testa att göra detta...kanske kan det vara något till julbordet! =)

  • hnord 19 september 2009

    Gjorde denna morotslåda i dag. Den var god, tycker jag, men kanske lite mesig i smaken. Kanske mitt eget fel - moroten kändes lite överkokt.

  • tomentosum 18 juni 2010

    Hej! Hur gör man denna utan ägg?Ägg är inte veg. - det är ovoveg. Det är faktiskt lite' jobbigt med alla mjölk-och ägginblandningar när man letar nya inspirerande recept! Ange redan i receptets namn vad det handllar om,alltså laktoovoveg. morotslåda.

  • Parsparresater 7 april 2013

    Gjorde denna idag. Okej.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.