- Serverar: 4 portioner
- Tid: 40 minuter
Skriv ut
De här godingarna har jag gjort i 20 år! Till jul brukar vi göra dem små, och sen steka de i halvor. Även min köttätande släkt gillar de! Går bra att frysa in.
Instruktioner
- Potatisen ska vara kall så koka den helst en dag i förväg.
Skala och pressa den varm med purépress i en bunke.
Täck över och låt kallna helt.
- Fyllningen kan också göras i förväg. Hacka svampen till små tärningar. Ska kunna ge tuggmotstånd. Skala och hacka löken fint. Stek lök och svamp i smör. Krydda med peppar och smaka av med saltet. Låt fyllningen svalna eller kallna. (Går att frysa in.)
- Blanda den pressade potatisen med uppvispade ägg, mjöl och salt. Degen ska bara arbetas ihop, inte knådas.
- Forma degen på mjölat skärbräda till en tjock rulle.
Skär den till 12 stora eller 24 små jämna bitar. Gör en fördjupning i varje bit; stora kroppkakor lägg i knappt 1 msk svampfyllning och till de små knappt ½ msk fyllning.
Rulla ihop till runda bullar.
- Koka upp vatten och salt i en rymlig gryta (ca 4 liter).
Lägg i några kroppkakor i taget, låt dem sjuda tills de flyter upp och sen i 3-5 min.
Ta upp dem med hålslev och koka resten.
Publicerat den
4 december 2011
Liknande recept
Skriv kommentar