- Serverar: 2-4 portioner
- Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut
Vietnamesiska vårrullar är sagolikt goda. Fjärran alla flottiga frityrberg. Marinerade räkor, mjukt rispapper och massor av fräscha grönsaker. MONIKA GOTTFRIDSSON/TT-SPEKTRA
Vietnameser använder råa räkor som marineras, men det går att fuska med kokta också. Rispapper köper man i asiatisk matbutik eller på asiatiska hyllan i välsorterade livsmedelsaffärer (be handlaren ta hem annars, finns bl a i Blue Dragons sortiment).
Instruktioner
- Skala räkorna, ta bort tarmen. Om du använder råa räkor: Klyv dem på längden. Häll upp risvinäger och lite salt i en stor skål. Häll i räkorna, blanda och låt stå i sju minuter. Skölj noga och krama ur vätskan. Om du använder kokta räkor: Skala och rensa, hoppa över vinägern.
- Skala och finhacka schalottenlök, vitlök, chili och lägg i en skål. Pressa över lime och tillsätt fisksås. Lägg ner räkorna, blanda, täck över och ställ in i kylen. Minst 45 minuter för kokta räkor och 3-4 timmar för råa - tills de blir helt vita.
- Rosta under tiden jordnötterna i torr stekpanna tills de får färg och börja dofta. Låt svalna och stöt sedan grovt med mortel. Gör även dippsåsen, se nedan.
- Doppa ett rispapper i taget i hett vatten i cirka 15 sekunder tills det mjuknat. Lägg på en remsa fyllning en bit in på papperet. Lägg på några sallatsblad, eventuellt lite böngroddar, mycket mynta och koriander. Strö över lite rostade jordnötter.
- Vik in "botten" (närmast dig) och sedan sidorna. Rulla ihop och se till att papperet fäster i änden. Fortsätt likadant med resten. Dela dem på mitten med vass kniv inför serveringen.
- Nuoc Cham dippsås: Lägg sockret i en skål, häll på hett vatten och rör om tills sockret har löst sig. Skala och finhacka vitlök, strimla eller hacka chilin och häll ner i sockerlösningen. Tillsätt risvinäger, pressad lime och fisksås. Rör om och servera till vårrullarna.
Publicerat den
1 november 2014
Liknande recept
Skriv kommentar