Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vildjäst

(1 kommentar)  
Skriv ut

Det är lätt att göra, luktar spännande, har roliga ingredienser och ser festligt ut. Och så kan man baka bröd på det, jättegott bröd. Att baka med vildjäst är att ta brödbakandet till nya höjder. Vildjästen kan man spara i kylskåp i upp till två månader. När man ska baka med den blandar man en skvätt med vetemjöl och vatten och får på så vis en fin vetesurdeg. Osvalvade aprikoser är bruna till färgen och har inte behandlats av konserveringsmedel. Det är mycket viktigt att man använder just osvalvade för de syrar sig inte annars. Osvalvade aprikoser finns att köpa i mataffären.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Det är mycket viktigt att aprikoserna är osvalvade. Annars gör konserveringsmedlet att själva prossesen inte sätter igång.
  2. Dag 1: Blanda alltsammans i en burk, gärna en glasburk så att man ser vad som händer. Ställ burken så varmt som möjligt (till exempel i skåpet ovanför kylen där det ofta blir lite varmt, eller i ett pannrum om man har ett sådant). Sätt inte på ett alltför tättslutande lock, då kan det sluta illa, utan nöj dig med ett lock som sitter lite löst alternativt lite plastfolie.
  3. Dag 2, 3 och 4, kanske 5: Skaka burken försiktigt morgon och kväll. Några gånger har jag tagit fram burken och ställt den bredvid spisen när vi lagat mat. Så får den lite extra värme. Exakt hur många dagar det tar innan den är klar kan nog variera. Mina har blivit klara efter 4–5 dagar. När den är klar har aprikoserna flutit upp till ytan, man ser bubblor stiga uppåt när man rör lite på burken, och det är lite skum ovanpå. Den luktar också ganska mycket. Likör liksom.
  4. Nu silar man bort frukten, det är själva vätskan man vill åt.
  5. Det går nog fint att använda vildjäst i stället för surdegsgrund. Blanda då 20 g vildjäst, 40 g vatten och 40 g mjöl. Låt blandningen stå i ca 10 timmar innan du bakar med den.

Kommentarer (1)

  • klantig 27 augusti 2010

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.