Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Oxfilé med shiitakesvamp, rökt sidfläsk och blåbärssky

 
Skriv ut

God bjudmat

Ingredienser

Instruktioner

  1. Ugnstemperatur 150º Tillagning Stek potatisen snabbt i smöret. Salta och peppra. Blanda timjanbladen och osten med potatisen. Klä en brödform, cirka 10 x 25 centimeter, med ett smort bakplåtspapper. Fyll formen med potatisen. Packa jämnt. Baka mitt i ugnen tills potatisen är genombakad, cirka 35 minuter. Ta formen ur ugnen. Lägg bakplåtspapper på terrinen och ställ den andra brödformen på med en tyngd i (så tung som möjligt). Låt stå i kyl, helst över natten. Vid servering, ta ur potatisterrinen ur formen. Skär terrinen i bitar och värm i 150 grader varm ugn cirka 15 minuter.
  2. Blåbärssky Fräs löken och palsternackan mjuka i smör i en kastrull. Tillsätt sockret. Fräs tills det har karamelliserats. Tillsätt vinägern och koka in den. Tillsätt vinet och fonden. Låt sjuda cirka 10 minuter. Sila. Rör ut majsenan i ett par matskedar vatten, rör ner i skyn och koka ett par minuter. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mera socker och vinäger. Hit kan du förbereda dagen innan. Vid servering värm skyn och tillsätt blåbären.
  3. Shiitakesvamp Stek fläsket knaprigt. Stek svampen i smör. Salta och peppra. Blanda med fläsket och salladslöken.
  4. Oxfilé Låt fettet bli ljusbrunt i en stek-panna. Stek skivorna till önskad stekgrad på medelstark värme. När köttsaften börjar tränga upp på den råa sidan är det dags att vända filéskivan. När köttsaften börjar tränga upp på den stekta sidan är köttet rött, cirka 55 grader. När köttsaften tränger upp ordentligt på den stekta sidan är köttet rosa, cirka 60 grader. När köttsaften har en klar rosa färg är köttet lätt genomstekt, cirka 65 grader. Salta och peppra.
  5. Servering Servera köttet med potatis-terrinen, en liten hög av svampblandningen och en sked av blåbärsskyn. Servera resten av skyn i såskopp vid sidan om.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.