Dolma kan göras både av kött eller enbart med vegetarisk fyllning. Rätten finns i många länder, i olika varianter. Här i Sverige har vi t ex kåldolmar.
Iran och Turkiet är nog de länder man brukar tänka på när man pratar om vinbladsdolma. Ordet ”dolma” härstammar från Turkiet och betyder ”att fylla i”.
Dolma kan man göra på t ex vinblad, kålblad, tomater, aubergine, zucchini, lök och paprika.
En del steker sina dolma innan de kokas, i mitt recept lägger jag dem direkt i en kastrull på en bädd av potatisskivor (för att dolman inte ska brännas fast).
Det som utmärker den irakiska dolman från andra dolma-rätter är att den är väldigt syrlig i sin smak. Citronsyra och citron är en smaksättare du ofta hittar i irakiska recept.
Instruktioner
- Skölj riset noga och väl och låt stå cirka 20 minuter, gärna längre.
- Skölj vinbladen om det behövs.
- Blanda köttfärs, den hackade löken, köttfärsen, mynta och persilja. Häll i kryddorna och oljan och blanda väl. Smaka gärna av, det ska smaka ”för mycket” av kryddorna, gör det inte det behöver du krydda mer.
- Skala potatis och skiva 1 cm skivor och fyll botten av kastrullen.
- Nu till det roliga! Har du gjort sushi klarar du detta galant! Veckla ut vinblad och skär bort stjälken. Lägg 0,5-1 msk av blandningen på bladet, vik över stjälkkanten över blandningen och sedan sidokanterna, fortsätt redan rulla så spänt du kan. Placera rullen i kastrullen och fortsätt med nästa. Packa dina rullar tätt, tätt.
- Dags att blanda ”såsen”! Rör ut tomatpurén och saltet med lite hett vatten – se till att inga klumpar av tomatpurén finns kvar. Häll sedan såsen över dolman och häll sedan olivoljan över. Häll på kokande vatten till det täcker. Lägg på ditt fat så att dolman ligger kvar. På med lock och låt koka på medelvärme i cirka 60-90 minuter. När vattnet kokat bort kan man låta dolman stå på ettan och ”gosa” till sig till det är dags att äta.
Publicerat den
27 maj 2015
Liknande recept
Skriv kommentar