Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Mojjans helstekta ugnskyckling med läcker sås och pressgurka

(2 kommentarer)  
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Underbart gott!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Börja med gurksalladen.
  2. Gurksallad: Skiva slanggurkorna i tunna skivor och lägg dem i en glasskål. Häll i ättikan och sockret. Rör om. Låt stå i 10 minuter. Späd ej med vatten. Strö över lite persilja. Denna gurksallad går t.o.m. att frysa.
  3. Rensa kycklingen noga inuti, även runt halsen där det kan finnas små körtlar, dessa skall tagas bort. Lägg kycklingen i rikligt med vatten i minst 4 timmar. Byt vatten 1-2 ggr under tiden.
  4. Sätt ugnen på 225 grader. Ta upp kycklingen och skölj den noga under rinnande vatten. Gnid in kycklingen med saften av en citron både inne i kycklingen och på skinnet. Salta, peppra både inne i kycklingen och utanför på skinnet. Fyll sedan hela kycklingen med den färska persiljan och katrinplommonen.
  5. Smält smör i en eldfast form. Späd smöret med 1-2 dl vatten, plus 1-2 tsk citronsaft, några stjälkar persilja och lite, lite salt . Lägg kycklingen på magen i formen och låt den få steka i lugn och ro under uppsikt i ca 30 minuter. Ös kycklingen då och då. Späd med mer vatten om det behövs.
  6. Vänd kycklingen på rygg och låt den få steka i ytterligare ca 30-40 minuter. Ös kycklingen med stekskyn ungefär med 10 minuters mellanrum. Späd med mer vatten om det behövs. Stäng nu ugnen och låt kycklingen få eftersteka ca 5-10 minuter. Ta ut kycklingen när du ser att låren håller på att trilla av. Då är den mör och välstekt.
  7. Lägg kycklingen på ett ugnfast fat. Låt den svalna lite innan du skär upp den. Gör under tiden såsen. Sila stekskyn. Ta vara på 2 dl sky till såsen.
  8. Sås: Vispa ihop mjölk och vetemjöl till en slät och fin redning. Ös stekskyn i en gryta. Ös i grädden, salt, peppar, socker vinbärsgelé och soya och låt det koka upp under omrörning. När det börjat koka slå i redningen och låt det få koka upp på nytt. Vispa hela tiden och särskilt noga i botten så inte såsen bränns vid.
  9. När det börjar koka igen, så strö i osten och fortsätt vispa tills all osten smät, ca 2 minuter. Smaka av med mer kryddor, mjölk m.m. efter tycke och smak.
  10. Skär nu upp kycklingen, bröstet i skivor och behåll låren hela. Sätt gärna ett litet foliepapper om lårets skaft, så det går att hålla i det när man äter.
  11. Bjud nykokt potatis, pressgurka, svart vinbärsgelé och rödkål till, så är rätten fulländad. Ät och njut!

Liknande recept

Kommentarer (2)

  • Nojjan69 1 augusti 2009

    Denna rätt påminner mig om min barndoms söndagsmiddagar, nån gång på 70-talet. På den tiden då det bara fanns TV1 & TV2. Vi brukade äta just det här till matine'-filmen med Elvis Presley. Härleigt !! Detta ska jag defintivt pröva !! Man tackar !!

  • Birgitta-7 23 februari 2013

    Denna kycklingrätt är så god att man kan bli förbannad (som min gamle svärfar sa) ursäkta språket. Vi älskar den, jag, mina barn och barnbarn. Min dotterson bad om den idag och det var bara lovord rakt igenom hela middagen. Räkna med att vi kommer att ha den med jämna mellanrum. Tack så innerligt för detta recept! Kram!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.