Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Julstek på kalv med smak av glögg serveras med en mandelpotatispuré samt en gräddsås smaksatt rödvinbärsgelé

(1 kommentar)  
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

jul middag

Ingredienser

Instruktioner

  1. Kalvsteken: 1. Bind upp kalvsteken med steksnöre. Lägg steken samt kryddor och glögg i en plastpåse i kylen över natten. Minst i 8 timmar. 2. Sätt ugnen på 150 grader. 3. Ta ut steken ur marinaden och torka bort överflödig glögg med hushållspapper. Salta och peppra. 4. Lägg steken i en stekpanna och bryn köttet tills dess att köttet blir gyllenbrunt på kanterna. 5. Lägg steken i en ugnssäker form och placera den i nedre delen av ugnen i ca två timmar, eller tills innertemperaturen är 65-70 grader. 6. Låt steken vila i ca 10 minuter. Ta bort snöret och skär upp steken i tunna skivor. 7. Smaka av med salt nymalen vitpeppar
  2. Mandelpotatispuré: 1. Skala och koka potatisen i saltat vatten. Koka till dess att den är mjuk. 2. Värm upp mjölk och smör. 3. Vispa mandelpotatisen med en elvisp, häll i den varma mjölk/gräddblandningen i potatisen. 4. Vänd ner Västerbottenosten. 5. Smaka av med salt och nymalen vitpeppar.
  3. Gräddsås: 1. Värm upp gräddmjölken 2. Smält smöret i en kastrull och vispa i mjölet låt koka ihop. Späd med gräddmjölken. 3. Vispa till en slät sås, späd med kalvfonden. 4. Smaksätt med gelé, soja samt salt och nymalen vitpeppar. 5. Låt småkoka i ca 5 minuter innan den serveras
  4. Upplägg av varmrätt: 1. Lägg steken på en skärbräda, och skiva upp. 2. Servera puré samt sås i skålar, låt gästerna ta själva. 3. Man kan med för del servera kokta grönsaker till.

Liknande recept

Kommentarer (1)

  • mammis 15 februari 2009

    Denna steken blev jag bjuden på hemma hos en kompis. Den var helt underbar. I moset hade vi vitlök istället gör ost. En klar femma

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.