Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Julstubbe med tryffel och vit chokladmousse

(3 kommentarer)  
  • Serverar: 10 portioner
Skriv ut

Vit chokladmousse och mörk tryffel gör årets jultårta oemotståndlig! Glutenfri botten och inga inslag av mandel eller nötter gör att många kan njuta. Baka i god tid före jul för den färdiga stubben går bra att frysa in. I kylen klarar den en vecka.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dag 1, mörk tryffel: Koka upp all grädden, häll den över den hackade mörka chokladen i en skål. Rör om och blanda till en jämn smet. Tryck plastfolie tätt över chokladytan och ställ skålen i rumstemperatur till nästa dag.
  2. Vit mousse: Koka upp hälften av grädden, häll den över den hackade vita chokladen i en skål och blanda till en slät smet. Rör ner resten av grädden, tryck plastfolie tätt över chokladytan och ställ skålen i kylen till nästa dag. Dag 2, botten: Sätt ugnen på 230° och vispa ägg och socker poröst. Blanda potatismjöl, kakao och bakpulver och sikta ner blandningen i äggvispet. Blanda väl, men varsamt. Häll ut smeten mitt på ett bakplåtspapper i en långpanna, ca 30x40 cm, och bred ut smeten jämnt med palett eller tårtspade. Grädda bottnen ca 5 min – passa! Ta ut, stjälp upp på ett annat papper och låt kallna. Bred ett tunt lager av en del av den mörka, mjuka tryffeln över bottnen. (Känns den för hård kan den mjukas upp över ljummet vattenbad.) Vispa den vita moussen till majonnäskonsistens – inte mer, hellre för lite än för mycket. Bred den i ett lager över hela bottnen om du vill göra en kort och knubbig stubbe som på bilden. Lägg annars den vita moussen som en tjock sträng på längden om du vill ha en lång och smalare tårta som kan delas i två. Rulla ihop från valfritt håll med hjälp av papperet och rulla sedan in tårtan i papperet och lägg in den på skarven i frysen 15 minuter. Bred resten av den mörka tryffeln över rullen, räffla den ev till ”bark”. Om tryffelmassan verkar för lös kan man vispa några tag och få den fastare. Packa stubben i folie och frys den eller täck snittytorna med plastfolie och förvara den i kylen upp till en vecka. Garnera ev med marsipanblad och tomte, sikta över florsocker eller kakao och bjud stubben rumstempererad.

Liknande recept

Kommentarer (3)

  • Lottrup 22 december 2008

    Jag är hemskt ledsen men detta receptet är en ren katastrof. Det ringde en liten varningens klocka när proportionerna choklad/grädde var desamma för både moussen och tryffeln, men jag följde receptet ändå av någon anledning. Tryffeln blev jättelös, som soppa. Vispade den till tjockare konsistens men någon tryffel är det verkligen inte. Det är chokladmousse. Och mängden vit chokladmousse är mycket överdriven. Med så mycket mousse på kakbotten gick det absolut inte att rulla den. Tror att hälften vore i mesta laget. Sorgligt för det verkade så himla gott och kul att ha på gottebordet. Beskyller inte dig Kicki , men expressen borde ha bättre koll på vad de publicerar.

  • jurran79 24 december 2009

    Detta recept finns även på allt om mat/expressen. Där kallas det Julsubbe med chokladmousse :) Håller på just nu, får se hur resultatet blir.

  • hybrex 27 december 2009

    Rent fiasko,prova receptet på expressen. Det gav väldigt bra resultat

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.