Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vitt Surdegsbröd

(6 kommentarer)  
  • Serverar: 2 portioner
Skriv ut

Jätteenkelt surdegsbröd! Kom bara ihåg att sätta igång i god tid - surdegen behöver tre dygn på sig. Jag gjorde surdeg på 0,5 pkt jäst för att paka brödet och det var helt underbart och nu har jag surdeg i frysen!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dag ett. Blanda jäst, kallt vatten och mjöl till en mjuk deg. Täck med plastfolie, och låt stå i rumstemperatur i tre dygn.
  2. Efter tre dygn är det dags att baka. Smula jästen, och blanda med olivolja och det ljumna vattnet. Tillsätt surdegen och mjölet, och knåda i fem minuter - helst med maskin. Tillsätt saltet, och arbeta i fem minuter till. Degen ska vara slät och kännas spänstig.
  3. Forma till en boll, och lägg i en lätt oljad skål. Täck med en handduk och låt jäsa i en timme.
  4. Dela degen i två jämnstora bitar. Forma varje bit till en limpa, och lägg båda på en plåt. Använd en hoprullad handduk mellan limporna så att de inte jäser in i varandra. Täck med en handduk och jäs i en timme till.
  5. Värm ugnen till 250°C. När limporna har jäst klart, skär ett par skåror i dem med en vass kniv. Sätt in i ugnen och spraya in vatten för att få ånga. Sänk värmen till 175°C efter fem minuter, and grädda i 40 minuter till.

Liknande recept

Kommentarer (6)

  • lillawe 19 oktober 2009

    Ett riktigt gott och saftigt bröd! Kommer att göra det här flera gånger , när man är mättat på all fiber... gott till soppa!

  • anmawa 20 oktober 2009

    Ett mycket gott och lättbakat bröd som tonåringarna tyckte mycket om. Kommer att bli en ny favorit hos oss. Jag är lite sugen på att testa med dinkelmjöl och på så vis lura in några fibrer.

  • emaxen 25 april 2010

    Tack för ett lyckat recept, bakade surdegsbröd för första gången i mitt liv. Vi har ju skaffat en ångugn nu när vi bytt kök, brödet blev supergott när man gräddade med intervallånga som det ena programmet heter, härligt knaprigt på skorpan, nästan som köpt bröd. Ska baka lite grövre bröd nästa gång får vi se hur det blir. Full pott på betygsskalan från mig/emaxen

  • ollerwe 2 januari 2011

    Hej! Jag har alltid vetesurdeg i kylskåpet och behöver inte sätta igång en ny för att baka ditt brev. Frågan är hur mycket surdeg surdeg ska jag bakas med om jag börjar direkt med dag 3. Är det 350 gram?

  • Fatima_g 26 januari 2011

    Bakade igår, tog med lite rågsikt, samt min egen surdegsgrund av rågmjöl. Det blev suppergott, mina barn älskade det :) Rekomenderas!

  • stbcn1122 7 februari 2012

    Har bakat ditt surdegsbröd, super, Jag använde min egen rågsurdeg och tog rapsolja i stället för olivolja. Blev ett helt suveränt bröd. Nästa gång skall jag prova med dubbel sats och att grädda i varmluftsugnen. Har du eller någon annan provat varmluftsugnen till matbröd?

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.