Börja med krämen, som bara blir bättre om den görs
en dag i förväg. Blanda äggulor, socker och grädde
i en kastrull. Sjud blandningen under vispning tills
den tjocknar. Tag kastrullen från värmen och låt det
svalna lite. Rör ner den sönderbrutna blockchokladen.
Vispa slutligen ner det rumsvarma smöret i klickar.
Ställ krämen svalt.
Mandeln till tårtbotten kan vara skållad eller oskållad.
Mal mandeln två gånger genom kvarn, den andra
gången med sockret. Blanda mjölet och bakpulvret
och rör ned detta i mandeln.Stöt massan i en mortel
eller stor skål med mortelstöten. Tillsätt äggvitan lite
i taget tills mandelmassan är jämn och fin.
Rita upp en rundel 23-25 cm på bakpapper. Smörj och mjöla lätt. Bred ut smeten i rundeln, lite tunnare utmed kanterna och tjockare (något toppig) på mitten.
Grädda i 175grader ugn på andra falsen på dubbla
plåtar 20-30 minuter tills ytan fått guldbrun färg och
kanterna runt om är svagt bruna.
Botten ska vara mjuk och seg inuti men torr på ytan
Lossa botten och låt den kallna.
Bred på smörkrämen toppigt med undersidan av
tårtbotten upp. Ställ in i kylen eller frysen så att
krämen blir fast.
Smält blockchokladen i vatten bad. Blanda ner smöret.
Pensla eller bred glasyren över smörkrämen minst
två gånger. Låt glasyren stelna mellan gångerna.
Den som önskar kan garnera ytan med figurer gjorda av
blockchokld som fått stelna på bak- eller smörpapper
Vita chokladfigurer blir en fin kombination.
Jag brukar sätta en fin ringblomma i mitten, det
blir jättefint.