Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Örtmarinerad fläskfilé

(4 kommentarer)  
  • Serverar: 6-8 portioner
  • Tid: 5 timmar 30 minuter
Skriv ut

Jättegod fläskfilé som man inte får nog av. En god potatisgratäng till denna rätt och lyckan är gjord.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Putsa fläskfilén och bryn den gyllene runt om i lite matfett. Lägg fläskfilén i en eldfast form och stick in en köttermometer i mitten. Stek fläskfilén klar mitt i ugnen tills termometern visar 65°, cirka 30 minuter.
  2. Häll vatten och salt i en kastrull till lag 1. Skala och klyfta löken. Lägg ner den i lagen tillsammans med pepparkorn och örtkryddor. Skär av det gula skalet på en rentvättad citron och lägg ner det i kastrullen, låt det koka upp och sedan koka några minuter. Häll marinaden över den nystekta fläskfilén och låt det svalna. Täck fläskfilén och låt stå kallt i 2–3 timmar. Häll bort lagen och skiva köttet. Lägg det på ett uppläggningsfat tillsammans med cocktailtomater och oliver. Rör samman olivoljan till lag 2 med citronsaft, citronskal och vitlök. Häll det över köttet. Täck köttet och låt stå kallt och mogna i 2 timmar. Strö tomater, oliver och timjan över köttet, och bjud Västerbottenpaj eller en potatisgratäng till. Varför inte bägge. Servera även en grönsallad till denna rätt.
  3. OBS - Tillagningstiden blir lång eftersom filén skall stå och dra i 2 olika dagar, men ni kan ju göra annat medan filén står i kylen i sin lag. Så den verkliga tilllagnings tiden blir ju på så vis mycket kortare. Smaklig spis!

Liknande recept

Kommentarer (4)

  • Annelie1969 26 januari 2009

    Det var det godaste jag ätit någon gång och gästerna jag bjöd det till höll fullkomligt med.

  • SuHo 17 januari 2010

    Jättegott!! Vi gjorde en potatisgratäng med västerbottenost i, då vi blev väldigt sugna på båda dina serveringsförslag...

  • MammaMu100 26 maj 2010

    Mycket gott och enkelt att göra. Gjorde stor succé. Kommer att göra denna rätt fler gånger

  • jalapeno82 3 januari 2011

    Gjorde denna som en av mina kötträtter till nyår. Alla gäster tyckte mycket om den, och alla undrade hur jag lyckats få så mör fläskfilé! Något jag aldrig heller, tidigare, lyckats med. Denna kommer definitivt göras igen! En klar 5:a!

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.