Äntligen är det svamptider! Det är det bästa med att sommaren går mot sitt slut och det känns som den enda räddningen... Här får du några svamptips!


Trattkantarellsoppa
300 g trattkantareller
2-3 purjolökar ca 200 g
smör till stekning
1 dl vitt vin
6 dl vatten
2 msk kycklingfond (t ex Bongs)
1/2 dl grädde


Dela kantarellerna i bitar. Strimla purjolökarna. Fräs kantareller och purjolök i smör i en kastrull. Häll på vin, vatten och kycklingfond. Låt soppan koka någon minut. Servera med en klick crème fraiche och ostgratinerade snittar.


Ostronskivling med örter
400 g ostronskivling
2 vitlöksklyftor
r 1/2 dl olivolja
1 tsk färsk timjan
2 msk finhackad slätbladig
persilja
salt
svartpeppar


Dela ostronskivlingen i enskilda svampar. Skiva vitlöksklyftorna tunt. Hetta upp olivoljan i en stekpanna. Stek ostronskivlingen tills den börjar få lite färg. Blanda i vitlöken och stek i 1 minut. Blanda i örtkryddorna och fortsätt steka i ytterligare 2 minuter. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.Servera svampen rumstempererad med ljust bröd.
Den stekta ostronskivlingen är god som den är. Tjocka skivor lantbröd och kanske några klyftor citron att pressa över är det enda ackompanjemang som behövs. (Receptet kommer från Medelhavsmat för svenska kök)


Maria Dahlquist
2004-09-02