Det är synd att bara göra en macka är man kan göra så goda saker med den, en bruschetta till exempel. Det tar inte mycket längre tid men det smakar så otroligt mycket bättre!

Mozzarellagratinerad sardellmacka
300 g mozzarellaost
0,2 dl olivolja
10 g oregano
40 g sardeller, konserverade
50 g smör
2 st tomat
8 skivor vitt bröd

Skölj tomaterna, skär dem i skivor tvärs över och sedan i strimlor. Skär mozzarellan i åtta skivor, spola hastigt av sardellfiléerna, torka dem med hushållspapper och skär mitt itu på längden. Sätt ugnen på 200 grader och smörj en plåt med lite olja. Halvera brödskivorna och bred matfett på. Täck varje brödskiva med 1 skiva mozzarella, några tomatskivor och 1-2 sardellfiléer. Smula över oregano, peppra och salta ev lite. Lägg bröden på plåten, gratinera 10 minuter i ugnen och servera varma.

Bruschetta bianca
Tryffelolja och balsamvinäger lyfter här en enkel rätt till något alldeles extra.
1 skiva vitt lantbröd
1 vitlöksklyfta i halvor
1 skvätt balsamvinäger
1 nypa havssalt
Några groppar tryffelolja
Parmesanost i tunna skivor / flingor
Nymalen svartpeppar

Stek brödet gyllenbrunt i olivolja. Gnid in brödskivan med vitlöken på båda sidor. Droppa över några droppar balsamvinäger och häll över lite vit tryffelolja. Lägg på parmesanosten och häll på ytterligare lite vit tryffelolja. Mal över lite svartpeppar.

Maria Dahlquist
2004-09-08