Stekt tonfiskkotlett med grönsaker och tomatpesto
4 personer
Tomatpesto:
8 soltorkade tomater, blötlagda eller i olja
4 msk olivolja
6 blad färsk basilika
1 tsk sambal oelek
salt
svartpeppar
200 g aubergine
2 tsk salt
1/2 gul lök
1 liten gul eller röd paprika
200 g zucchini
1 tomat eller 6 cocktailtomater
1 msk olivolja
4 kotletter av färsk tonfisk
olivolja till stekning



Börja med tomatpeston. Om du använder helt torra tomater måste du först blötlägga dem: Häll kokande vatten över tomaterna och låt dem dra i 20-30 minuter. Låt svalna och rinna av.Lägg tomaterna i en matberedare tillsammans med resten av pestoingredienserna. Mixa i 3 minuter till en relativt slät sås. Ställ åt sidan i en övertäckt skål. Tärna auberginen. Lägg den i en sil och strö över saltet. Låt rinna av i 30 minuter. Vänd runt med handen då och då. Spola av saltet och torka noga med en ren kökshandduk. Hacka löken. Skär paprika, zucchini och tomat i lika stora tärningar som auberginen. Hetta upp oljan till grönsakerna. Stek löken i 2 minuter. Lägg i aubergine, paprika och zucchini. Stek under omrörning i ytterligare 3-4 minuter. Blanda i tomaten. Stek i 2 minuter. Smaka av med salt och nymald svartpeppar. Hetta upp en stor stekpanna. Häll i lite olivolja och stek tonfiskkotletterna på bägge sidor, 2 i taget. Krydda med salt och svartpeppar. Lägg upp grönsakerna på ett varmt serveringsfat. Lägg över tonfiskkotletterna. Servera med tomatpeston, citron i klyftor och couscous eller ris.

Maria Dahlquist
2005-02-02