Det känns för mig som om tiden är förbi då man ursäktade sig för att man ätit vitlök. Fast i mina föräldrars generation är det fortfarande lite genant.
I takt med att vi fått mer kontakt med andra matkulturer har också vitlöken fått en självklar plats i vår matlagning.
Jag tycker att vitlök är en av de förnämsta smaksättarna på maträtter. Den känns mera påtaglig om den används rå i en rätt och blir mildare om den kokas eller steks. Att ugnsbaka en hel vitlök ger en angenäm och mild nötsmak, som jag tror att många i en blindtest skulle ha svårt att placera.
Numera anses det ju också ganska belagt att vitlöken faktiskt är hälsosam på olika sätt. Man talar om att skrämma bort förkylningar och positiva egenskaper i samband med hjärt- kärl problem och mycket mera.

Odla egna vitlöksblad
Jag brukar ta en hel vitlök och sätta i ett hyacintglas med vatten i. Efter bara några dagar kommer det ett litet blad som snabbt växer till sig. Sedan klipper jag lite av bladet efter behov. Gott att hacka ner i en färskost och bara blanda samman, med salt och peppar.

Matklubben
2006-02-17