Adéletårta

Från en lärobok för elever i Ateneums i Stockholm 1914 kommer receptet till den här saftiga kaka prickig av blåbär

Ingredienser

  • 1½ dl socker
  • 125 g smör
  • 1 msk kanel
  • 4 bittermandlar
  • 3 ägg
  • 2½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 äggvitor
  • 3 dl färska eller frysta blåbär utan socker
  • Instruktioner

    Rör smör och socker vitt och pösigt tillsammans med sockret. Tillsätt kanel och den skållade och rivna bittermandeln. Rör ner äggulorna en i taget. Därefter tillsätts mjölet blandat med bakpulvret. Sist iröres de fem äggvitorna vispade till hård skum och blåbär. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar botten. Grädda i 175 grades ungsvärme i 40-50 minuter.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben