En kokt älgrätt med bl.a pepparrot passar utmärkt till en amarone eller något annat kryddigt och mustigt rött vin, gärna från Rhône.
Prova en Masi Toar (nr 5330)
Ingredienser
700 g älgkött , bog eller bringa
ca 2 l iter vatten
1 gul lök
2 lagerblad
½ msk vitpepparkorn
1 msk salt
2 - 3 persiljekvistar
8 små morötter
2 små palsternackor
Rösti
500 g kokt potatis med skal
50 smör
Persiljesalt
1 msk hackad persilja
½ msk havssalt
Äppelmos med pepparrot
2 msk riven pepparrot
2 dl äppelmos
Instruktioner
- 1. Skölj köttet, lägg det i en vid gryta och täck med kallt vatten.
2. Tillsätt lök, lagerblad, vitpeppar, salt och persiljekvistar.
3. Koka upp och låt sjuda tills köttet är mört, cirka 1 ½ timma- skumma då och då.
4. Skala morötterna och palsternackorna och skär dem i bitar.
5. Lägg dem i kastrullen med köttet och låt koka mjuka.
- Rösti:
1. Skala potatisen, riv den grovt med rivjärn och stekt i rikligt med smör så att den får fin färg.
2. Forma till bullar med hjälp av en stor slev och lägg dem i en ugnssäker form.
3. Värm i 175 grader i några minuter före servering.
- Persiljesalt:
Hacka persiljan och blanda den med havssalt i en skål.
- Äppelmos med pepparrot:
Riv pepparroten och blanda med äppelmos i en skål.
- Lyft upp köttet och skär i skivor. Lägg kött och rotfrukter i djupa tallrikar och häll på den varma buljongen. Lägg i den värmda röstin, strö äver persiljesaltet och srevera med det smaksatta äppelmoset.
Kommentarer (0)