Älg-tafelspitz

Serverar: 4 portioner

En kokt älgrätt med bl.a pepparrot passar utmärkt till en amarone eller något annat kryddigt och mustigt rött vin, gärna från Rhône. Prova en Masi Toar (nr 5330)

Ingredienser

  • 700 g älgkött , bog eller bringa
  • ca 2 l iter vatten
  • 1 gul lök
  • 2 lagerblad
  • ½ msk vitpepparkorn
  • 1 msk salt
  • 2 - 3 persiljekvistar
  • 8 små morötter
  • 2 små palsternackor
  • Rösti
  • 500 g kokt potatis med skal
  • 50 smör
  • Persiljesalt
  • 1 msk hackad persilja
  • ½ msk havssalt
  • Äppelmos med pepparrot
  • 2 msk riven pepparrot
  • 2 dl äppelmos
  • Instruktioner

    1. 1. Skölj köttet, lägg det i en vid gryta och täck med kallt vatten. 2. Tillsätt lök, lagerblad, vitpeppar, salt och persiljekvistar. 3. Koka upp och låt sjuda tills köttet är mört, cirka 1 ½ timma- skumma då och då. 4. Skala morötterna och palsternackorna och skär dem i bitar. 5. Lägg dem i kastrullen med köttet och låt koka mjuka.
    2. Rösti: 1. Skala potatisen, riv den grovt med rivjärn och stekt i rikligt med smör så att den får fin färg. 2. Forma till bullar med hjälp av en stor slev och lägg dem i en ugnssäker form. 3. Värm i 175 grader i några minuter före servering.
    3. Persiljesalt: Hacka persiljan och blanda den med havssalt i en skål.
    4. Äppelmos med pepparrot: Riv pepparroten och blanda med äppelmos i en skål.
    5. Lyft upp köttet och skär i skivor. Lägg kött och rotfrukter i djupa tallrikar och häll på den varma buljongen. Lägg i den värmda röstin, strö äver persiljesaltet och srevera med det smaksatta äppelmoset.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben