Älgköttsoppa

Serverar: 6 portioner

Ingredienser

  • 1 kg älgkött med ben
  • 300 gram morot i 1 cm tjocka slantar
  • 100 gram palsternacka i 1 cm tjocka slantar
  • 100 gram rotselleri skuren i 1*1 cm tärningar
  • 150 gram kålrot skuren i 1*1 cm tärningar
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 purjolök ansad sköljd och skuren i skivor
  • 10 korn hel svartpeppar
  • 10 korn hel kryddpeppar
  • 250 gram skalad potatis i 1 cm tjocka skivor
  • 2-3 teskedar salt
  • 1 lagerblad
  • 2 teskedar strösocker
  • Instruktioner

    1. 1. Lägg älgköttet i en gryta, tillsätt vatten så de täcker köttet och koka upp. Skumma av, tillsätt salt, lagerbladet, socker, buljongtärning och pepparkornen.
    2. 2. Koka under lock på svag värme tills köttet är mört - knappt 1 timme, skumma då och då.
    3. 3. Tillsätt kålrot och låt koka upp, sedan morot och koka upp, sedan potatis och koka upp, sedan palsternacka och rotselleri. Koka sedan tills grönsakerna knappt är mjuka.
    4. 4. Ta upp köttet och befria det från fett, senor och ben. Skär köttet i bitar, sätt tillbaka det i grytan och rör i purjolöken.
    5. Köttsoppa blir godast om man gör den dagen innan den ska serveras, så att den får stå och "mogna i kylen". Serveras med ett gott bröd och en stark ost.

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    Mellanbellan 8 september 2009

    Gjorde denna soppa igår och har ätit den idag. God och inte svår. Tack för den!

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben