Äppel-cobbler

Serverar: 6 portioner

Cobbler är en amerikansk fruktpaj med en knäckig yta och ett mjukt, fruktigt innanmäte. Här är den bakad med äpple och kanel och serveras med en syrlig vaniljgrädde som blir pricken över i.

Ingredienser

  • 50 g smör
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl råsocker
  • Fyllning
  • 3 äpplen, av valfri sort
  • 2 msk smör
  • 1 tsk mald kanel
  • 3/4 dl vetemjöl
  • 1½ dl socker
  • 2 ägg
  • ½ krm salt
  • ½ krm äkta vaniljpulver
  • Vaniljgrädde
  • ½ vaniljstång
  • 1 dl vispgrädde
  • 3 msk florsocker
  • 1 dl Kesella, 10%
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Kärna ur och skär äpplena i cm-stora tärningar. Stek dem i smör i en stekpanna ca 5 minuter. Tillsätt kanelen och stek äppelbitarna tills de mjuknat något.
    3. Vispa mjöl, socker, ägg, salt och vaniljpulver till en fluffig smet. Blanda ner äppelbitarna och rör om. Fördela smeten i portionsformar.
    4. Bryn smöret i en kastrull. Låt svalna och tillsätt sedan mjöl och råsocker. Smula blandningen över äpplena.
    5. Grädda mitt i ugnen 20-25 minuter. Låt svalna något före servering.
    6. Vaniljgrädde: Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Vispa grädden fluffig med elvisp tillsammans med vaniljfröna. Sikta i florsockret och vänd ner Kesellan.
    7. Servera cobblern med en klick vaniljgrädde.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben