Serverar: 10-12 portioner
Dessa bars lämpar sig både för glutenintoleranta och för veganer. De är fulla av nötter och mandlar och är perfekta som mellanmål, fika eller efter en skogspromenad.
Lägg "barsen" i bullformar, stapla dem i en burk och förvara i frysen. Ta fram vid behov!
Ingredienser
5 dl havregryn
1 vaniljstång, snittad och urskrapad
2 dl äppelmust
100 g russin, körs till pasta i matberedare
1 dl agavesirap
1 dl äppelsirap
1 dl solrosolja
100 g russin, hela
2 dl kokos
30 g skalade sesamfrön
75 g torkade äppelbitar, kan uteslutas
100 g hasselnötter
100 g valnötter
150 g skållad mandel
Instruktioner
- Sätt ugnen på 100 grader.
- Lägg havregryn, vaniljstång och frön i en långpanna. Häll över äppelmust och rör runt. Ställ in i ugnen och låt torka i ca 25-30 minuter, lite beroende på ugn. Rör om emellanåt, det ska inte få för mycket färg utan i första hand torka.
- Blanda russinpasta, sirapssorter och olja till en jämn smet. Tillsätt hela russin, kokos, sesamfrön, äppelbitar och rör runt. Tillsätt sedan nötter och mandlar och torkade havregryn.
- Höj temperaturen på ugnen till 175 grader.
- Bred ut allt i en bakplåtspappersklädd långpanna ca 30x45 cm och platta till lite. Grädda i ca 15 minuter. Det som kan vara lite knivigt här är att nötterna ska rostas, men kakan får inte bli för brun för då försvinner smakerna. Låt svalna och skär upp i rutor.
Kommentarer (0)