Äppelbars

Serverar: 10-12 portioner

Dessa bars lämpar sig både för glutenintoleranta och för veganer. De är fulla av nötter och mandlar och är perfekta som mellanmål, fika eller efter en skogspromenad. Lägg "barsen" i bullformar, stapla dem i en burk och förvara i frysen. Ta fram vid behov!

Ingredienser

  • 5 dl havregryn
  • 1 vaniljstång, snittad och urskrapad
  • 2 dl äppelmust
  • 100 g russin, körs till pasta i matberedare
  • 1 dl agavesirap
  • 1 dl äppelsirap
  • 1 dl solrosolja
  • 100 g russin, hela
  • 2 dl kokos
  • 30 g skalade sesamfrön
  • 75 g torkade äppelbitar, kan uteslutas
  • 100 g hasselnötter
  • 100 g valnötter
  • 150 g skållad mandel
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 100 grader.
    2. Lägg havregryn, vaniljstång och frön i en långpanna. Häll över äppelmust och rör runt. Ställ in i ugnen och låt torka i ca 25-30 minuter, lite beroende på ugn. Rör om emellanåt, det ska inte få för mycket färg utan i första hand torka.
    3. Blanda russinpasta, sirapssorter och olja till en jämn smet. Tillsätt hela russin, kokos, sesamfrön, äppelbitar och rör runt. Tillsätt sedan nötter och mandlar och torkade havregryn.
    4. Höj temperaturen på ugnen till 175 grader.
    5. Bred ut allt i en bakplåtspappersklädd långpanna ca 30x45 cm och platta till lite. Grädda i ca 15 minuter. Det som kan vara lite knivigt här är att nötterna ska rostas, men kakan får inte bli för brun för då försvinner smakerna. Låt svalna och skär upp i rutor.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben