Äppelbavarois med passionsfruktmarinad

Serverar: 6 portioner

Syrliga äpplen och knastrig passionsfrukt i len bavarois

Ingredienser

  • Äppelpuré (250 g)
  • 4 äpplen
  • 2 dl vatten
  • 2 ½ dl socker
  • ½ vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
  • Bavarois
  • 3 ½ gelatinblad
  • 1 1/4 dl äppelpuré (receptet ovan)
  • 3/4 dl socker
  • 6 äggulor
  • 1 3/4 dl vispgrädde
  • 1 1/4 dl matlagningsyoghurt eller créme fraiche
  • 1-2 msk sockerlag från äppelpurén (till pensling av formarna)
  • Passionsfruktmarinad
  • 1 passionsfrukt
  • 1 dl vatten
  • 1 dl socker
  • 1 msk konc apelsinjuice
  • Sockerlag från äppelpurén
  • 1 äpple
  • Jordgubbar
  • Instruktioner

    1. 6 små savarinformar á 1 dl behövs eller kan du ta en stor ca 1 liters form.
    2. Äppelpuré: Skala och kärna ut äpplena. Skär ner dem i mindre bitar och sjud dem mjuka i vatten, socker och den delade, urskrapade vaniljstången. Ta upp vaniljstången, sila av lagen i en bunke, ta undan 2 msk sockerlag till formarna, resten blandas med marinaden, så spara sockerlagen. Mixa äppelbitarna till en puré.
    3. Bavarois: Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter i kallt vatten. Värm upp äppelpuré, socker och äggulor under kraftig vispning, vispa tills smeten blivit tjock och porös- den får inte börja koka, högst 85 grader. Smält gelatinbladen däri. Låt svalna. Vispa upp grädden och vänd ner den och yoghurten i äppelkrämen. Pensla formarna med sockerlagen från äppelpurén och häll i smeten. Ställ formarna i kylen och låt innehållet stelna minst 4 timmar.
    4. Marinad: Dela passionsfrukten och skrapa ur innehållet med en sked i en kastrull. Tillsätt vatten och socker och koka upp. Tillsätt juicen, låt svalna och ställ i kylen. Skala och kärna ur äpplet, skär äpple och jordgubbar i klyftor och låt dem marinera i marinaden ca 10 minuter.
    5. Doppa strax före servering formarna med bavaroisen i hett vatten och stjälp upp på desserttallrikar. Skeda upp frukterna och ringla runt marinaden.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben