Äppelbavarois med passionsfruktmarinad
Syrliga äpplen och knastrig passionsfrukt i len bavarois
Ingredienser
Äppelpuré (250 g)
4 äpplen
2 dl vatten
2 ½ dl socker
½ vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker
Bavarois
3 ½ gelatinblad
1 1/4 dl äppelpuré (receptet ovan)
3/4 dl socker
6 äggulor
1 3/4 dl vispgrädde
1 1/4 dl matlagningsyoghurt eller créme fraiche
1-2 msk sockerlag från äppelpurén (till pensling av formarna)
Passionsfruktmarinad
1 passionsfrukt
1 dl vatten
1 dl socker
1 msk konc apelsinjuice
Sockerlag från äppelpurén
1 äpple
Jordgubbar
Instruktioner
- 6 små savarinformar á 1 dl behövs eller kan du ta en stor ca 1 liters form.
- Äppelpuré:
Skala och kärna ut äpplena. Skär ner dem i mindre bitar och sjud dem mjuka i vatten, socker och den delade, urskrapade vaniljstången. Ta upp vaniljstången, sila av lagen i en bunke, ta undan 2 msk sockerlag till formarna, resten blandas med marinaden, så spara sockerlagen.
Mixa äppelbitarna till en puré.
- Bavarois:
Blötlägg gelatinbladen i 5 minuter i kallt vatten.
Värm upp äppelpuré, socker och äggulor under kraftig vispning, vispa tills smeten blivit tjock och porös- den får inte börja koka, högst 85 grader. Smält gelatinbladen däri. Låt svalna.
Vispa upp grädden och vänd ner den och yoghurten i äppelkrämen.
Pensla formarna med sockerlagen från äppelpurén och häll i smeten. Ställ formarna i kylen och låt innehållet stelna minst 4 timmar.
- Marinad:
Dela passionsfrukten och skrapa ur innehållet med en sked i en kastrull. Tillsätt vatten och socker och koka upp. Tillsätt juicen, låt svalna och ställ i kylen.
Skala och kärna ur äpplet, skär äpple och jordgubbar i klyftor och låt dem marinera i marinaden ca 10 minuter.
- Doppa strax före servering formarna med bavaroisen i hett vatten och stjälp upp på desserttallrikar. Skeda upp frukterna och ringla runt marinaden.
Kommentarer (0)