Äppelblomsprinsess

Serverar: 10 portioner

En härlig prinsesstårta med en twist!

Ingredienser

  • 2½ dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • 1 tsk nymald kardemumma
  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 1 dl rivet äpple
  • 1 dl hett vatten
  • Äppelkompott
  • 2-3 äpplen
  • ½ - 1 dl äppelcider eller äppeljuice
  • 1 - 2 tsk mald kanel
  • Vanilj- och gräddkräm
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 äggula
  • ½ - 1 msk vaniljsocker
  • 2 msk florsocker
  • Marsipan
  • Ca 500 g marsipan, utan färg eller benvit eller hemmagjord marsipan
  • Eventuellt lite olja
  • Garnering
  • Äppelblommor
  • Florsocker
  • Instruktioner

    1. Botten: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla en form ca 21-22 cm i diameter.
    2. Blanda mjölsorterna med bakpulver och nystött kardemumma i en skål. Vispa ägg och socker luftigt i en bunke. Blanda ner rivet äpple. Rör ner mjölblandningen och det heta vattnet.
    3. Häll smeten i formen och grädda bottnen mitt i ugnen i ca 35 minuter. Känn med en sticka att den är klar. Låt den svalna i formen en stund. Stjälp upp och linda in den i en bakduk. Låt den kallna helt.
    4. Äppelkompott: Skala, kärna ur och hacka äpplena. Blanda alla ingredienser i en kastrull. Koka upp blandningen och låt den sjuda till en mjuk kompott. Ta kastrullen från värmen och låt kompotten svalna.
    5. Vanilj- och gräddkräm: Blanda alla ingredienser i en bunke och vispa dem till en tjock kräm.
    6. Montering: Dela bottnen i två delar. Bred ett lager äppelkompott över den ena. Lägg den andra bottnen över och bred på ett lager vanilj- och gräddkräm. Gör en fin topp av krämen så att tårtan blir kupolformad.
    7. Kavla ut marsipanen mellan två lager plastfilm. Pensla marsipanen med olja på sidan som ska ligga mot gräddkrämen. Lägg locket över tårtan. Skär marsipanen jämnt runt tårtkanten.
    8. Garnera gärna med äppelblommor och pudra med florsocker.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben