Äppelkubb

Serverar: 16 portioner

Till de här äppelkubbarna är det gott med ett glas iskall mjölk eller en kopp pepparmyntste. Ur "Min Äppelbok" av Elisabeth Johansson.

Ingredienser

  • 100 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl socker
  • 15 sötmandlar
  • 1 tsk hjorthornssalt
  • 1 dl mjölk, 3%
  • 4 dl vetemjöl
  • 2 droppar bittermandelolja
  • eller 2 rivna bittermandlar
  • 1 krm kardemummakärnor, malda i mortel
  • 2 äpplen, t ex Ingrid Marie eller Rubinola
  • 1 msk socker
  • 1 tsk kanel, mald
  • 1 dl pärlsocker
  • Instruktioner

    1. Sätt ugnen på 220°.
    2. Rör smör och socker smidigt i en bunke. Mal eller mixa mandlarna fint och rör ned i bunken. Lös up hjorthornssaltet i mjölken och häll ned i smeten tillsammans med vetemjölet. Blanda i bittermandel och kardemumma.
    3. Kärna ur äpplena och skär dem i små bitar. Blanda socker och kanel i en liten skål och vänd runt äppelbitarna i blandningen. Arbeta in äppelbitarna i degen och rulla ut till en rulle, 30-35 cm lång. Skär rullen i 16 bitar, vänd bitarnas ena snittyta i pärlsocker och lägg upp dem på en plåt med bakplåtspapper. Platta till bitarna något med handen och grädda ca 8 minuter. Låt svalna på plåten.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben