Äppellimpa

Serverar: 2 portioner

Ett fiberrikt och nyttigt bröd.

Ingredienser

  • 5 dl vatten
  • 25 g jäst (½ paket )
  • 2 äpplen
  • 0.75 dl honung
  • 1 tsk salt
  • 7 dl rågmjöl
  • 10-11 dl dinkelsikt
  • Instruktioner

    1. Värm vattnet till 37 grader.
    2. Smula ner jästen i en bunke. Häll på vattnet och rör runt tills jästen lösts upp.
    3. Riv äpplena grovt. Tillsätt äppelriv, honung, salt och nästan allt mjöl i bunken, spara lite till utbakning.
    4. Arbeta degen 5 minuter i maskin eller 10 minuter för hand. Täck med bakbuk och låt jäsa ca 1 timme. Sätt ugnen på 250 grader.
    5. Ta upp degen på mjölat underlag och dela den i 2 delar. Forma till 2 limpor och lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Täck med bakduk och låt jäsa ca 40 minuter.
    6. Ställ in brödet i nedre delen av ugnen, sänk ugnsvärmen till 225 grader. Grädda i 30-35 minuter. Ta ut och låt svalna på galler.

    Liknande recept

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben