Serverar: 15-20 portioner
Detta är en riktig idealäppelkaka - den skärs i många rutor och går utmärkt att frysa. Vill man göra den extra festlig serverar man vispad grädde till. Satsen är lagom för en liten långpanna (25x40 cm) - dubblera för en stor.
Ingredienser
3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
2 msk vatten
Fyllning
200 g mandelmassa
100 g smör
4 ägg
1 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3-4 äpplen
Glasyr
1 dl florsocker
Vatten
Instruktioner
- Hacka ihop smör, socker och mjöl. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg som får vila i ungefär en halvtimme.
- Klä sedan en liten långpanna med degen och förgrädda detta pajskal i 175 º i ca fem minuter.
- Smöret till fyllningen bör vara rumsvarmt. Riv mandelmassan och blanda den med smöret och äggen. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner blandningen i smeten.
- Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Häll smeten i pajskalet och lägg äppelklyftorna i smeten, gärna i något fint mönster om kakan kommer att serveras hel. Grädda den i 20-25 minuter och bred glasyren över den när den har svalnat.
Kommentarer (1)
En jättegod kaka! Jag tillsatte 7 droppar bittermandelolja och det blev väldigt gott. Serverade med vaniljkesella och alla åt två bitar var. Tusen tack och gott nytt år!