Äpplevört

Serverar: 2 portioner

Med rivet äpple och äppelmos i degen blir vörtbrödet extra saftigt.

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 50 g smör
  • 3 dl porter
  • 1 dl julmust
  • 1 tsk salt
  • ½ dl mörk sirap
  • ½ dl äppelmos
  • 1 rivet äpple
  • 1 tsk malda kryddnejlikor
  • 1 ½ msk malda pomeransskal
  • Ca 12 dl rågsikt
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret och blanda det med porter och julmust. Värm degvätskan till 37 grader och häll den över jästen. Rör om tills jästen löst sig och rör ner kryddnejlikor, pomerans, rivet äpple och äppelmos. Blanda ner en fjärdedel av mjölet, sirap och salt.
    2. Blanda ner resterande mjöl och arbeta till en smidig deg. Låt degen jäsa under bakduk ca 60 minuter. Knåda degen på mjölat bakbord och forma till två avlånga limpor. Låt dem jäsa under bakduk i 20-30 minuter.
    3. Sätt ugnen på 250 grader och sänk till 200 grader när limporna sätts in. Grädda dem i ugnens nedre del ca 40 minuter.

    Kommentarer (1)

    jenka73 22 november 2013

    Detta brödet är bara såååå gott, bakar det med russin till familjen och utan russin till mig själv ;))

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben