Alexanderbakelser

Serverar: 20-25 portioner

Tid: 1 timme 40 minuter

Denna goda tårta kommer från mitt hemland Finland. Dekorerade mina med flaggan för jag bakade dem på självständighetsdagen 2011. Verkligen goda!

Ingredienser

  • Bottnen
  • 250 g smör eller margarin
  • 1½ dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 äggulor
  • 6 dl vetemjöl
  • Fyllning
  • 1½ dl hallonsylt eller -marmelad
  • Dekorering
  • Florsocker
  • Några msk vatten eller äggvita
  • Karamellfärg (eventuellt)
  • Instruktioner

    1. Vispa smör och socker. Tillsätt äggulorna, samt mjölet, och blanda till en jämn smet. Kläm med händerna ihop den smuliga degen till en boll, och vira in den i färskfolie. Låt stå i kylskåp i en timme.
    2. Sätt ugnen på 200 grader. Ta ut degen och dela den i två delar. Kavla ut båda delarna på varsitt bakplåtspappersark, så att de blir lika stora (ca 20x30 cm). Lägg den ena på en plåt och bre ut fyllningen. Vänd nu den andra delen på den och dra försiktigt bort bakplåtspappret. Grädda i ugnen ca 30 minuter.
    3. Blanda ihop glasyren tills den blivit ganska tjock. Den klassiska tårtan har bara ett tjockt lager rosa glasyr. Men dekorera hur du vill, efter att bottnet har svalnat. Låt torka, skär i fyrkanter och servera med en kopp kaffe, mums!

    Liknande recept

    Kommentarer (1)

    chocko79 2 november 2014

    Undrar hur långt innan man kan göra denna kaka?

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben