Serverar: 20-25 portioner
Denna goda tårta kommer från mitt hemland Finland. Dekorerade mina med flaggan för jag bakade dem på självständighetsdagen 2011. Verkligen goda!
Ingredienser
Bottnen
250 g smör eller margarin
1½ dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 äggulor
6 dl vetemjöl
Fyllning
1½ dl hallonsylt eller -marmelad
Dekorering
Florsocker
Några msk vatten eller äggvita
Karamellfärg (eventuellt)
Instruktioner
- Vispa smör och socker. Tillsätt äggulorna, samt mjölet, och blanda till en jämn smet. Kläm med händerna ihop den smuliga degen till en boll, och vira in den i färskfolie. Låt stå i kylskåp i en timme.
- Sätt ugnen på 200 grader. Ta ut degen och dela den i två delar. Kavla ut båda delarna på varsitt bakplåtspappersark, så att de blir lika stora (ca 20x30 cm). Lägg den ena på en plåt och bre ut fyllningen. Vänd nu den andra delen på den och dra försiktigt bort bakplåtspappret. Grädda i ugnen ca 30 minuter.
- Blanda ihop glasyren tills den blivit ganska tjock. Den klassiska tårtan har bara ett tjockt lager rosa glasyr. Men dekorera hur du vill, efter att bottnet har svalnat. Låt torka, skär i fyrkanter och servera med en kopp kaffe, mums!
Liknande recept
Kommentarer (1)
Undrar hur långt innan man kan göra denna kaka?