Amalfikaka med citrusrussin
Serverar: 12-16 portioner
Den italienska Amalfikusten är ett citronlundsparadis. Där doftar vinden som den här aromatiska kakan. Receptet är ännu otestat av mig och hämtat från ICA-Kuriren nr 46/10. Jag gillar egentligen inte russin men den här kakan låter så läcker att jag absolut måste övervinna denna motvilja ...
Ingredienser
1 citron
1 dl gula russin
75 g smör
3/4 dl ströbröd
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
Ca 1/2 dl crème fraîche
Instruktioner
- Tvätta och torka av citronen. Riv det yttersta gula skalet fint på rivjärn. Halvera citronen och pressa saften ur halvorna. Lägg russinen i en liten plastbunke, slå på citronjuicen och mikra 1 minut på högsta effekt. Låt svalna, sila av och spara citronsaften.
- Mikra smöret så att det smälter. Låt svalna. Pensla insidan av en kransform, ca 1 1/2 liter, med litet av fettet och bröa formen.
- Vispa ägg och socker pösigt med elvisp. Blanda mjölet noga med bakpulver, citronskal och vaniljsocker. Vänd ned de avrunna russinen. Häll citronsaften i decilitermått och fyll upp med crème fraîche. Vispa på lägsta fart ned mjölblandning, smör och citron-crème fraîche i äggpöset.
- Fördela i kakformen och grädda i nedre delen av ugnen på 175° ca 40 minuter. Testa med tandpetare när kakan är kladdfri inuti. Låt svalna under formen, uppstjälpt på fat.
Kommentarer (0)