Ångbåtskaka från Vaxholm

Serverar: 8-10 portioner

Mera gott till fikat!

Ingredienser

  • Botten
  • 5 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 150 g smör
  • 2 ägg
  • Saft av 1 citron
  • Fyllning
  • 150-200 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 3-4 ägg
  • 4-5 syrliga äpplen
  • Tillbehör
  • Vispgrädde
  • Skal av citron
  • Vanilj
  • Instruktioner

    1. Blanda mjöl och socker i en bunke och hacka ner smöret. Tillsätt ägg och citronsaft och blanda ihop allt och låt degen vila 1 timme. Sätt ugnen på 175 grader.
    2. Klä en pajform med degen. Rör samman smör och socker till fyllningen. Tillsätt vaniljsocker och ett ägg i taget. Riv äpplena grovt och blanda ner dem i smeten. Fyll pajskalet och grädda 30-40 minuter.
    3. Servera kakan ljummen med lättvispad grädde smaksatt med citronskal och vanilj.

    Kommentarer (1)

    lirarn 14 september 2010

    Detta är ett toppen recept som min mamma brukade göra och som alla gillade : )

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben