Aniskransar

Serverar: 45 portioner

Använd gärna en hushållstermometer för att få rätt temperatur på oljan vid fritering.

Ingredienser

  • ½ pkt jäst (25 g)
  • 100 g smör
  • 2 ½ dl mjölk (3 %)
  • ½ dl strösocker
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 ½ tsk stött anis
  • 8 dl vetemjöl special (480 g)
  • Fritering
  • ½ liter raps- eller majsolja
  • Garnering
  • 1 tsk stött anis
  • 1 dl strösocker
  • Instruktioner

    1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Häll på mjölken och värm till fingervarmt, 37 grader. Häll deg vätskan över jästen och rör till det löst sig. Tillsätt socker, salt, anis, ägg och vetemjöl. Knåda väl i degblandare tills den släpper kanterna. Låt jäsa i 15 min på varm plats
    2. Dela degen i tvådelar kavla ut degen ca 2 cm tjock. Stansa ut rundlar och tag ut ett hål i mitten (48 mm i diameter och hållet 15 mm). Låt kransarna jäsa på plåt 20 min.
    3. Värm under tiden upp oljan i en kastrull till 180 grader. Använd en liten bit deg att kontrollera värmen. Släpp i degbiten som genast ska börja ta färg och vara brun och klar efter ca 1 minut. Vänd efter halva tiden.
    4. Fritera inte fler än tre kransar åt gången, då har du bäst kontroll. Ta upp kransarna med en hålslev och låt rinna av på hushållspapper. Vill du äta dem på en gång vänder du dem i socker-och anisblandningen. Låt dem annars kallna och frys in dem. Värm dem i ugnen. Vänd dem i socker- och anisblandningen strax före severing.

    Kommentarer (0)

    Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben